Αγώνας απεξάρτησης με το πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ εν δράσει»

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σήμερα, και τα στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση τους αυξήθηκε, δε μειώθηκε στην πανδημία. Το εμπόριο ανθεί και στις φυλακές, όπως λένε στην κάμερα της ΕΡΤ κρατούμενοι που προσπαθούν να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Κρατούμενοι χωρισμένοι σε πτέρυγες… Ανάμεσα τους και τοξικοεξαρτημένοι, που έχουν βάλει στόχο να αφήσουν πίσω τα ναρκωτικά και την παραβατικότητα.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης. Η θεραπευτική κοινότητα στις φυλακές Κορυδαλλού λειτουργεί καθημερινά σε 8ωρη βάση. Τα μέλη της συμμετέχουν σε θεραπευτικές, εκπαιδευτικές, δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Ο Πάρης είναι 42 ετών και έχει καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη για μία ληστεία και7 κλοπές. Ο ίδιος είναι μέλος της θεραπευτικής κοινότητας 25 μήνες. Όπως αναφέρει: «οι επιλογές που έκανα όλη μου την ζωή έξω από την φυλακή με έκαναν να έχω σχέση με την χρήση και την παραβατικότητα, σαν αποτέλεσμα είχε να ξαναέρθω για 4η φορά στη φυλακή. Από τις 8 που βρισκόμαστε εδώ μέχρι τις 5 κάθε μέρα είμαστε κρατούμενοι σε θεραπεία και από τις 5 και μετά συναναστρεφόμαστε με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Είχα μάθει πώς να ποιο είναι το καλύτερο ναρκωτικό τότε και πώς να κάνω ταξίδια και να μεταφέρω ναρκωτικά. Η θεραπεία δεν έχει ταβάνι, μέχρι και τη στιγμή που θα κλείσω τα μάτια μου θα μαθαίνω τον εαυτό μου».

Στον χώρο της Ε πτέρυγας βρίσκεται υπό κατασκευή ξενώνας, ένα πρώην τζαμί, εκεί όπου θα φιλοξενούνται τα μέλη της κοινότητας.

Η Σοφία Νικολάου Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής επισημαίνει: «για πρώτη φορά δημιουργείται ξενώνας όπου θα διαμένουν 20 μέλη της κοινότητας αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να επιστρέφουν στα κελιά με άλλους που δεν είναι εξαρτημένοι κρατούμενοι, εξαρτημένοι χρήστες».

O Χρήστος Λιάπης Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ, Ψυχίατρος διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε ότι: «Η κοινότητα που προσφέρει απεξάρτηση μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα δίνει την δυνατότητα να έχουν μία όαση ζωής οι κρατούμενοι και να μπορέσουν πραγματικά να πάρουν την ελευθερία πρώτα την ελευθερία από τον ίδιο τους τον εαυτό, την ελευθερία από τις ουσίες».

Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησε και ο Χρήστος 36 ετών , υπόδικος αυτή τη στιγμή. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για ένοπλες ληστείες. Είναι μέλος της κοινότητας 8,5 μήνες: «ένας χρήστης για να βρει τη δόση του, αν δεν έχει χρήματα μπορεί να κάνει τα πάντα, από το να ληστέψει μπορεί να φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Θέλω να σου πω πώς ένιωθα όταν έκανα μια ληστεία ας πούμε, αυτό το συναίσθημα είναι ότι μου άνοιγε όλος ο κόσμος, ότι δεν μπορεί να με αγγίξει κανείς, ότι μου ανήκουν όλα αλλά εδώ μαθαίνω ότι μπορώ να νιώσω χίλιες φορές καλύτερα βοηθώντας μια ηλικιωμένη να περάσει τον δρόμο απέναντι».

Παράλληλα μίλησε και για τις δυσκολίες μέσα στη φυλακή: «είναι μια μικρή κοινωνία στην ουσία απλά έχεις να κάνεις με πολλούς ανθρώπους και πολλές παραβατικές συμπεριφορές, μπορεί να είσαι δίπλα με ένα δολοφόνο, με έμπορο ναρκωτικών, μπορεί να είσαι με ληστές. 15.30.26 Θες δεν θες σαν κρατούμενος θα πρέπει να ενταχθείς σε μια ομάδα να το πούμε έτσι ανθρώπων, γιατί είναι πιο παλιοί γιατί ξέρουν τα πράγματα πιο καλά από σένα και δεν είναι το πιο εύκολο να περπατάς μόνος στη φυλακή».

Ο δρόμος είναι δύσκολος. Και η θεραπεία συνεχίζεται και μετά την αποφυλάκιση των κρατουμένων στο κέντρο υποδοχής αποφυλακισμένων στην Αθήνα με στόχο την κοινωνική επανένταξη τους.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος