Άγγελος Τσιγκρής στο Πρώτο: Τώρα που ανοίγει η κοινωνία, το οργανωμένο έγκλημα θα ξαναβγεί στο δρόμο (audio)

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές δολοφονικές επιθέσεις τύπου “ξεκαθαρίσματος λογαριασμών”, ξαφνικά, ενώ πριν ένα χρόνο δεν είχαμε τόσα πολλά αιματηρά περιστατικά», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Εγκληματολογίας, Άγγελος Τσιγκρής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Όπως τόνισε, η εγκληματικότητα είναι ο πιο πιστός καταγραφέας των σημείων της κοινωνικής οργάνωσης. «Ήταν κλειστός ο κόσμος για ένα χρόνο με την πανδημία. Τώρα ανοίγουν όλα. Δεν ανοίγουν μόνο οι καφετέριες, τα μπαρ, οι παραλίες και οι μετακινήσεις, ανοίγει και η εγκληματικότητα με την παραδοσιακής της μορφή. Όσο απλοϊκό και αν ακούγεται, αποτελεί έναν απόλυτο εγκληματολογικό νόμο, ότι η εγκληματικότητα ακολουθεί την κοινωνική μας οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι την τελευταία χρονιά, σε όλο τον κόσμο, παρατηρείται μια παράλογη εγκληματικότητα νέου τύπου, μη καταγεγραμμένη στα εγκληματολογικά χρονικά διεθνώς. Μίλησε για «παράξενες πράξεις στην καθημερινότητα, που φτιάχνουν μια καινούργια ανθρωπογεωγραφία» και μια «καινούργια προσωπική και ποσοτική σύνθεση αυτού του “νέου φρούτου”», που είναι αποτέλεσμα της «στέρησης της ελευθερίας κινήσεων του ευρύτερου πληθυσμού για περισσότερο από έναν χρόνο».
Ο κ. Τσιγκρής υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το έγκλημα που περιμένουμε στην εποχή μετά την πανδημία.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι προγνώσεις σε επιστημονικό επίπεδο, είναι δυσοίωνες. 0 «Περιμένουμε μια διαφορετική εγκληματικότητα, αποτέλεσμα των αλλαγών της κοινωνικής οργάνωσης των τελευταίων χρόνων. Περιμένουμε μια αύξηση συγκεκριμένων εγκλημάτων, άγνωστων μέχρι σήμερα, που δημιουργούν ασύμμετρες απειλές σε διάφορους θύλακες κοινωνικής ζωής», δήλωσε

«Περιμένουμε σοβαρότατη κλιμάκωση της συλλογικής βίας σε συλλογικούς φορείς κοινωνικοποίησης, όπως είναι τα πανεπιστήμια και οι αθλητικοί χώροι», προέβλεψε. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να βρούμε τα κατάλληλα φάρμακα, που είναι η πρόληψη και η καταστολή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Τα τελευταία στοιχεία του FBI δείχνουν 800% αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος το τελευταίο έτος, καθώς όλος ο πλανήτης λειτουργεί μέσω διαδικτύου. Τώρα που ανοίγει η κοινωνία, το οργανωμένο έγκλημα θα ξαναβγεί στο δρόμο. Το έγκλημα είναι ο καθρέφτης της κοινωνικής οργάνωσης», υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος