Άγγ. Μπίνης: Μπαράζ ελέγχων – Αυστηρότερη επιτήρηση κυρώσεων μετά από αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (video)

Για την εντατικοποίηση των ελέγχων το τελευταίο τριήμερο που διενεργεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο διοικητής της Αρχής Άγγελος Μπίνης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι έλεγχοι οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας σε 16 περιπτώσεις επιχειρήσεων.

Όπως είπε, στις 7 από τις περιπτώσεις ο λόγος ήταν η είσοδος πελατών χωρίς πιστοποιητικό, στις 4 ήταν η υπέρβαση ωραρίου αντίθετα στα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί, ενώ στις 3 ήταν για χρήση μουσικής.

Σε μια ακόμα περίπτωση στην Πάτρα, κυρώσεις επιβλήθηκαν για τέταρτη παράβαση, ενώ σε άλλη επιχείρηση στην Περιφέρεια Αττικής έγινε δεύτερη παράβαση για υποτροπή.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπίνης, στους ολιστικούς ελέγχους που γίνονται περιλαμβάνεται και ο επιμέρους έλεγχος των αδειών λ.χ. για τραπεζοκαθίσματα που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις, αλλά και το αν π.χ. υφίστανται οι έξοδοι κινδύνου.

Ο ίδιος εστίασε και στις περιπτώσεις υποτροπής καταστημάτων, τα οποία προβαίνουν σε αλλαγή εμπορικής επωνυμίας ή και νομική μορφή, κι έτσι στην ίδια διεύθυνση, όταν επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο αλλά και αναστολή λειτουργίας, συνεχίζουν να λειτουργούν.

Όπως τόνισε, αυτό σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα, με τη νέα δικλείδα ασφαλείας που υιοθετήθηκε, ασχέτως του ποιά από τις Αρχές πραγματοποίησε τον έλεγχο στην επιχείρηση. Έτσι, πλέον ενημερώνεται η βάση δεδομένων και η Ελληνική Αστυνομία από κοινού με τα όργανα των Δήμων έχουν πλέον την ευθύνη να ζητούν βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι δεν έχει υποστεί κυρώσεις το κατάστημα.

Πώς εισπράττονται τα πρόστιμα

Ο κ. Μπίνης έκανε γνωστό ότι πλέον έχει γίνει πληρης ηλεκτρονικοποίηση της βεβαίωσης των προστίμων, η οποία πλέον δεν γίνεται έγχαρτα και τα αρμόδια όργανα καταχωρούν στο σύστημα απευθείας τις πράξεις στην οικεία ΔΟΥ.

Ερωτηθείς για περιστατικά λεκτικής βίας και όχι μόνο απέναντι στους ελεγκτές, επισήμανε ότι στις περιπτώσεις καθ’ υποτροπήν παραβατικών συμπεριφορών, από επιχειρήσεις που τις διαφημίζουν κιόλας ενίοτε στα social media, οι έλεγχοι διενεργούνται με αυξημένη δύναμη.

Έρχεται νεά ΚΥΑ αυστηροποίησης του αντικαπνιστικού νόμου

Όπως επίσης έκανε γνωστό ο ίδιος, εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, με στοχευμένους ελέγχους αποκλειστικά για τον καπνό, υπό την αυστηροποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα αποσαφηνίζει και τι θα ισχύει για τα προϊόντα ατμίσματος και τους ναργιλέδες.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος