Αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες: Ο Θ. Βασιλακόπουλος στο EΡΤΝews εξηγεί το επικίνδυνο «κοκτέιλ» για ευπαθείς ομάδες

Σύνοψη
  • Ποιες ομάδες είναι πιο ευάλωτες όταν επικρατούν σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Aισθητή είναι σήμερα, για δεύτερη ημέρα, η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα και για το φαινόμενο αυτό που προκαλεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες μίλησε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, καθηγητής Πνευμολογίας Εντατικής θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ο,τι η εισπνοή για δύο ή τρεις μέρες αυτής της αφρικανικής σκόνης, αυτών των μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας, κάνει μια πολύ μικρή φλεγμονή στο αναπνευστικό, με ελάχιστα συμπτώματα και μηδενικά και χωρίς καμία μακροχρόνια συνέπεια. «Στον απόλυτα υγιή άνθρωπο δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Εάν κάποιος όμως πάσχει από ένα νόσημα του αναπνευστικού που έχει ήδη φλεγμονή, όπως για παράδειγμα από άσθμα, από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, από αλλεργική ρινίτιδα, τότε η περαιτέρω φλεγμονή που προκαλεί η εισπνοή αυτών των σωματιδίων αυξάνει την προϋπάρχουσα φλεγμονή και τότε μπορεί να κάνει παρόξυνση της νόσου. Άρα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν γνωστό πρόβλημα υγείας, μια πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους για να τους ρυθμίσει την αγωγή τους. Το σύνηθες είναι είτε να αυξηθεί η αγωγή σε συχνότητα ή σε δόση, είτε να προστεθεί κάποιο επιπλέον σε φάρμακο. Ποτέ όμως από μόνοι μας, πάντα με τη συμβουλή του ειδικού» τόνισε.

Η κατηγορία ανθρώπων που δεν έχουν κανένα νόσημα

Ο καθηγητής πνευμολογίας αναφέρθηκε και στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι θα αναπτύξουν κάποιο έντονο σύμπτωμα αυτές τις ημέρες ενώ θεωρούν ό,τι δεν έχουν κανένα νόσημα : «Για τους ανθρώπους αυτούς θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι ότι ναι, υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να πάω σε έναν πνευμονολόγο για να διαγνωστεί για τη νόσο από την οποία πάσχει προκειμένου να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Για παράδειγμα, η αλλεργική ρινίτιδα υπάρχει στο 15% του πληθυσμού, το άσθμα στο 9%, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια στο 10%. Είναι πολύ συχνά νοσήματα και οι μισοί άνθρωποι περίπου που έχουν αυτά τα νοσήματα δεν το γνωρίζουν».

Για τη χρήση μάσκας σε όποιον έχει κάποια νόσο ή βλέπει ό,τι αναπτύσσει συμπτώματα το να χρησιμοποιήσει μάσκα είναι μια εκπληκτική ιδέα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος. «Αν δεν έχω μάσκα υψηλής προστασίας τότε δύο απλές χειρουργικές μάσκες η μία πάνω στην άλλη με προστατεύουν σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και όταν γυρίσω σπίτι μου πλένω με άφθονο νερό τη μύτη και το στόμα ώστε να φύγει όποια σκόνη υπάρχει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος