Αφιέρωμα από το Πρώτο Πρόγραμμα: Ποιά ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δ. Βαλκάνια; (audio)

«Το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων – Ο ρόλος της Ελλάδας» ήταν ο τίτλος αφιερώματος που παρουσίασε η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Πώς διαγράφεται η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων; Ποιες είναι οι σχέσεις της Β. Μακεδονίας, της Σερβίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια παρουσία έχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, οι ΗΠΑ στην περιοχή ; Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην Βαλκανική, από την εποχή της δυναμικής επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη δεκαετία του ’90, την πρώτη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης το 2003, τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018, έως σήμερα;

Αφορμή για μια τέτοια αναζήτηση ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και η συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία παρουσιάζει κρίσιμη στασιμότητα. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι πλέον θετικά για νέες διευρύνσεις της Ένωσης, οι χώρες της περιοχής έχουν δυσκολίες να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, το δε τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η διένεξη, για ταυτοτικά ζητήματα, μεταξύ Β. Μακεδονίας και Βουλγαρίας, με τη Σόφια να βάζει βέτο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που, εκτός από τα Σκόπια, επηρεάζει και τα Τίρανα. Από την άλλη, στις ήδη δρομολογημένες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο οι διαδικασίες κινούνται ιδιαίτερα αργά, ενώ σε ό,τι αφορά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο δεν υπάρχει σενάριο ευρωπαϊκής ένταξης, πλην μιας περιορισμένης εταιρικής σχέσης με την Ένωση.

Ωστόσο, η σημασία που έχουν οι Βαλκανικές χώρες για τη σταθερότητα και ολοκλήρωση της ΕΕ παραμένει μεγάλη, ο δε ευρωπαϊκός βηματισμός των γειτόνων μας αφορά κατεξοχήν την Ελλάδα.

Στο αφιέρωμα συμμετείχαν οι πρέσβεις στην Ελλάδα της Κροατίας, Αλεξάνταρ Σούνκο και της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς που υπηρέτησε επί σειρά ετών στις περισσότερες χώρες της περιοχής και στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΞ, ο Επ. Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής ΝΑ Ευρώπης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κύριος ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωάννης Αρμακόλας, καθώς και οι εξειδικευμένοι στα βαλκανικά θέματα δημοσιογράφοι, Σταύρος Τζίμας και Ιβάνα Τζόρτζεβιτς.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, βαλκανικοί μουσικοί ήχοι πλαισίωσαν τις αναλύσεις και τους σχολιασμούς των προσκεκλημένων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος