«Αχ βρε Μαρινάκι»: Το βίντεο για τα στερεότυπα και τον σεξισμό στον εργασιακό χώρο (video)

Μήπως είσαι σεξιστής και δεν το ξέρεις; «Μαρινάκι, κάνε μου μια χάρη, βγάλε μου φωτοτυπίες επειδή δεν ήρθε η γραμματέας μου»… Αυτή ίσως είναι μια φράση που έχουμε ακούσει να απευθύνουν κατά καιρούς κυρίως σε γυναίκες εργαζόμενες, συνάδελφοι τους.

Στο ενημερωτικό βίντεο για τον σεξισμό στον εργασιακό χώρο, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αγοραστή Αρβανίτη, Θανάσης Τσαλταμπάσης και Πέτρο Μπουσουλόπουλο, αναδεικνύοντας ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζουν έντονα οι γυναίκες σήμερα και στην Ελλάδα: ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα, εξαιτίας του φύλου τους.

«Αχ βρε Μαρινάκι»: Το βίντεο για τα στερεότυπα και τον σεξισμό στον εργασιακό χώρο (video)

Το βίντεο επιχειρεί να συζητήσει για το πρόβλημα αυτό, το οποίο πολλές φορές θεωρείται ταμπού και να ενημερώσει για τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Παράλληλα, καλεί τον κόσμο να αναγνωρίζει τον σεξισμό και τη συνειδητή ή ασυνείδητη προκατάληψη και τον στερεοτυπικό λόγο και να μη διαιωνίζει την αναπαραγωγή του. Όλοι οι συντελεστές προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Τι είναι το Lean in Hellas

Το «Lean In Hellas» που δημιούργησε αυτό το βίντεο, επιχείρησε να αναφερθεί σε όλους τους εργαζόμενους για τα στερεότυπα και τον σεξισμό στον εργασιακό χώρο.

Το «Lean in» βοηθάει γυναίκες να δημιουργούν κύκλους μέσα από τους οποίους μπορούν να ενθαρρύνουν η μία με την άλλη και να ανταλλάσσουν χρήσιμες εμπειρίες. Σήμερα, το Lean in στηρίζει περισσότερους από 44,000 κύκλους σε 170 χώρες στον κόσμο.

Τα μέλη του φορέα είναι εθελόντριες, κυρίως μεσαία και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και επιχειρηματίες, start uppers, ελεύθεροι/ες επαγγελματίες και άλλοι/ες που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην προώθηση των σκοπών του.

Πώς ορίζεται ο σεξισμός

Συμφωνα με το Human Rights Channel του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σεξισμός ονομάζεται κάθε έκφραση (πράξη, λέξη, εικόνα, χειρονομία), η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα, εξαιτίας του φύλου τους. Ο σεξισμός υπάρχει σε κάθε διάσταση της ζωής όπως αποτυπώνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα.

«Αχ βρε Μαρινάκι»: Το βίντεο για τα στερεότυπα και τον σεξισμό στον εργασιακό χώρο (video)


Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος