ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν 340 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα

Τη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Tύπου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. “Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επιτυχία των τελωνειακών αρχών της χώρας καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων που έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Αποτελεί επίσης και ένα ηχηρό μήνυμα προς φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους κάθε λογής ότι δεν μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα” δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Ειδικότερα οι τελωνειακές αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 35 κοντέινερ που περιείχαν 338 εκατομμύρια λαθραία τεμάχια τσιγάρων, με τους αναλογούντες δασμούς να ανέρχονται σε 72 εκατ. Ευρώ, ποσό που συνιστά ρεκόρ για την ΑΑΔΕ.

Εγκέφαλος του πολυεθνικού κυκλώματος είναι Σύρος και όπως δήλωσαν ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής και ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείου Πειραιά κ. Μουρτίδης το κύκλωμα μετέφερε τα λαθραία τσιγάρα από το Ντουμπάι με προορισμό τη Συρία, από όπου στην συνέχεια θα διοχετεύονταν σε αραβικές χώρες. Τα λαθραία τσιγάρα έφτασαν με τα κοντέινερ στον Πειραιά με τα φορτωτικά έγγραφα να δηλώνουν ότι περιείχαν είδη και παρασκευάσματα διατροφής.

Οι τελωνειακές αρχές είχαν εντοπίσει από την πρώτη στιγμή τον Φεβρουάριο, την πρώτη αποστολή από τις 4 που ακολούθησαν. Η έρευνα ξεκίνησε άμεσα όταν έφτασε στις τελωνειακές αρχές οι πληροφορίες για 4 ύποπτα κοντέινερ από το Ντουμπάι τα οποία και δεσμεύτηκαν. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες αποστολές με διαφορετικό παραλήπτη, οι οποίες όμως είχαν το ίδιο τηλέφωνο και την ίδια διεύθυνση.

Κατόπιν οργανωμένων ελέγχων και πολύμηνης παρακολούθησης από τις τελωνειακές αρχές και σε συνεργασία με την OLAF και την Europol διαπιστώθηκε ότι ο φερόμενος ως παραλήπτης, Συριακής εθνικότητας, που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, φαίνεται να είναι μέλος διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων και απασχολεί διεθνώς τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις στην Ελλάδα καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του τελωνείου Πειραιά κ. Βασίλη Κοντοθανάση, στον εντοπισμό του φορτίου συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτουν πλέον οι τελωνειακές αρχές, καθώς χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένο σύστημα αναδειξης κινδύνου (X-rays), ενώ πολύτιμη ήταν και η συνδρομή του “Καλ” , του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου για τον εντοπισμό καπνικών που βρίσκεται στην υπηρεσία των τελωνειακών αρχών.

Ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείου Πειραιά κ. Μουρτίδης προανήγγειλε και την τεχνολογική αναβάθμιση των τελωνειακών ελεγκτικών μηχανισμών, ανακοινώνοντας ότι το προσεχές διάστημα θα προμηθευτούν 8 επιπλέον αυτοκινούμενα X-rays, ένα σταθερού τύπου στον Πειραιά και ένα ακόμα για τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων στα τρένα.

Τέλος ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αφού συνεχάρη τις τελωνειακές υπηρεσίες σημείωσε ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι η συνεχής βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, η ανασύνταξη και επικαιροποίηση της οργανωτικής δομής και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και το δημόσιο συμφέρον.

ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος