Α. Ξανθός στο Πρώτο: Συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων με συμβούλιο αρχηγών για κοινή πολιτική έναντι της πανδημίας (audio)

«Εδώ και ένα χρόνο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προτείνει την σύγκληση συμβουλίου αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα είναι η ώρα να καθίσουμε και κάθε πολιτική δύναμη να καταθέσει την άποψή του και να βρεθεί μια κοινά συμφωνημένη πολιτική, προφανώς άμεσης ανάγκης» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.

Στην στιγμή της μεγάλης κρίσης όταν τα πράγματα έχουν ξεφύγει, δεν μπορεί ο καθένας είτε να επαίρεται ότι τα κάνει όλα καλά και να λέει ότι δεν έχει χαθεί ο έλεγχος, συμπλήρωσε. «Είναι τραγική η υποτίμηση του κινδύνου που εκπέμπει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός λέει ότι η πανδημία δεν είναι ανεξέλεγκτη, ο Υπουργός Υγείας λέει ότι έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, άρα ό,τι ήταν να κάνουμε το έχουμε κάνει.Δεν λέω να καθίσουμε να συμφωνήσουμε για την επόμενη ημέρα, για το ΕΣΥ. Να διαμορφωθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την αποσυμπίεση του ΕΣΥ με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων., τα οποία θα πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος των νοσηλειών covid, καθώς το ΕΣΥ έχει κατεβάσει ρολά, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός. «Ζούμε ένα άτυπο εσωτερικό lockdown εντός του ΕΣΥ. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Και πρέπει να δοθεί ένα σήμα και στο προσωπικό των νοσοκομείων που το ηθικό του καταρρέει καθημερινά, ότι θα στηριχθούν αυτοί που συνεχίζουν και βάζουν πλάτη και είναι στην πρώτη γραμμή, μισθολογικά, εργασιακά, από κάθε άποψη. Έχουν burnout και έχουμε κύμα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών από το σύστημα».

Προσέθεσε μάλιστα ο κ. Ξανθός, πως η στρατηγική παροχής κινήτρων σε ιδιώτες για να έρθουν στα νοσοκομεία να βοηθήσουν, είναι ατελέσφορη σε αυτή την φάση. «Δεν πρόκειται να έρθει κανένας. Παρά τις απλόχερες ρυθμίσεις που έχουν υπάρξει και για την αμοιβή εφημεριών και για την απασχόληση στο ΕΣΥ αυτή την περίοδο, κανείς ιδιώτης δεν μπαίνει στην φωτιά της μάχης σε αυτή την φάση σε μια ιστορία που έχει υψηλό ρίσκο, τεράστια ευθύνη και κόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Κακώς είναι σε αναστολή οι υγειονομικοί υποστήριξε στην συνέχεια ο κ. Ξανθός. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερούμαστε αυτή την στιγμή 6500 εργαζόμενους από το σύστημα υγείας, εκ των οποίων 2000 νοσηλευτές και 500 γιατροί». Υπογραμμίζοντας ο κ. Ξανθός, πως επιμένουν όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή να μην εμβολιάζονται για τους λάθος λόγους, επεσήμανε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν 100άδες εργαζόμενοι του συστήματος υγείας που είναι ανεμβολίαστοι επειδή έχουν πάρει αναβολή για λόγους υγείας από υγειονομικές επιτροπές και εργάζονται στα νοσοκομεία κάνοντας δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα. «Θα μπορούσαν έτσι μια χαρά να έχουν γυρίσει και οι υπόλοιποι και με καθημερινό ακόμα τεστ, οι οποίοι να επιβαρύνονται και το κόστος σε έναν σημαντικό βαθμό για να έχουν και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν. Στο Γ. Ν. Λάρισας, για παράδειγμα έχουν φύγει δύο αναισθησιολόγοι με αναστολή».

Ερωτηθείς ο κ. Ξανθός πόσο βοηθά την πολιτική συνεννόηση η πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι «κάθε πολίτης που από εδώ και στο εξής θα χάνει τη ζωή του έξω από μονάδες εντατικής θεραπείας, για κάθε πολίτη που θα χάνει τη ζωή του εκτός, που θα διασωληνώνεται εκτός, η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο», απάντησε πως «σήμερα έχουμε μια απολύτως τεκμηριωμένη εκ του αποτελέσματος αποτυχία στην συνολική διαχείριση. Αυτή η αποτυχία έχει και πολιτική ευθύνη που πρωτίστως είναι στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος