Για “Ευρώπη σε νευρική κρίση” με αφορμή το προσφυγικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή που είχε με τον Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Οι πρόσφυγες βλέπουν μία Ευρώπη σε νευρική κρίση, που κλείνει σύνορα, μία μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις“, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
“Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη“, τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη.
Πρόσθεσε ακόμα ότι “είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας”. “Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών, αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις“, τόνισε.
Χαρακτήρισε τις μονομερείς πρωτοβουλίες, «ιδίως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα σαν το προσφυγικό», τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη-μέλη της ΕΕ, ως «υποσκάπτουσες τα θεμέλια και τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Επισήμανε μετ’ επιτάσεως, ότι «η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν μπορεί να τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης και οι δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να είναι μια ρητορική που σταματά όταν είμαστε μπροστά σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις».
«Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, ο ελληνικός λαός ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, δίνοντας από το υστέρημά του, προκειμένου να συμπεριφερθούμε με ανθρωπιά σε κυνηγημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει και η Ευρώπη στο σύνολό της να έχει τέτοια συμπεριφορά, με την χώρα μας να διεκδικεί και να απαιτεί επίσης η αλληλεγγύη να είναι βασική αρχή της ΕΕ, να τηρούνται οι κοινές αποφάσεις και κυρίως να διεκδικεί «να μοιραστούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ την ευθύνη απέναντι σε μια κρίση που μας υπερβαίνει».
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί αν το μέλημά μας είναι ο καθένας να τα βγάλει πέρα μόνος του στην χώρα του. Η ΕΕ μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική, όταν είναι μια ένωση συνευθύνης και δίκαιου υποχρεωτικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης απέναντι και στα καλά και στα δύσκολα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας με τη διαπίστωση πως «την σημερινή δυσκολία πρέπει να την περάσουμε όλοι μαζί, ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε».
Από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα είπε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική και τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, ούτε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ούτε στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της.
Υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο έτος η Ελλάδα δέχθηκε 800.000 πρόσφυγες, αριθμός που, τηρουμένων των αναλογιών, ισοδυναμεί με υποδοχή εκ μέρους της Γερμανίας 7.000.000 προσφύγων, ο κ. Πιατέλα ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την στάση τους, τονίζοντας ότι οι πολίτες της Μυτιλήνης και της Λαμπεντούζα είναι άξιοι του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Στο Σχιστό ο Τζιάνι Πιτέλα
Ο Τζιάνι Πιτέλα επισκέφθηκε νωρίτερα το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, όπου έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα για το προσφυγικό.
Σε ανάρτησή του στο twitter, με αφορμή την επίσκεψή του στο κέντρο, αναφέρει: “Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, σώζει τις ζωές πάρα πολλών προσφυγών”.
Al centro di “relocation” di Schisto: la Grecia non va lasciata sola, sta salvando la vita di moltissimi rifugiati. pic.twitter.com/byrxtKE8oi
— Gianni Pittella (@giannipittella) February 26, 2016
«Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να εκτελέσει το καθήκον της. Υπάρχουν δύο αρχές μη διαπραγματεύσιμες: η αρχή της αλληλεγγύης και η αρχή του καταμερισμού των υποχρεώσεων, ενώ υπάρχει και μια τρίτη αρχή, ότι οι κανόνες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού, γιατί έγιναν δεκτοί όταν υπήρξε είσοδος σε αυτήν την οικογένεια, σε αυτά τα θεσμικά όργανα» δήλωσε ο κ. Πιτέλα.
Ο κ. Πιτέλα έστειλε «ηχηρό μήνυμα, ενδεχομένως το τελευταίο, στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, στον πρωθυπουργό της Πολωνίας, στον Πρόεδρο της Τσεχίας, στον Πρόεδρο της Σλοβακίας, σε όλους εκείνους τους επικεφαλής κρατών που μέχρι τώρα υιοθέτησαν διαφορετικές απόψεις από αυτές που αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εμπόδισαν την μετεγκατάσταση των προσφύγων – και θέλω να τονίσω: χαιρόμαστε που η Πολωνία βρίσκεται στην ΕΕ, μας χαροποιεί που η Σλοβακία, η Ουγγαρία είναι στην ΕΕ, είμαστε φίλοι των Πολωνών, των Σλοβάκων, των Τσέχων, αυτό όμως που δεν είναι δυνατό σε καμία περίπτωση, είναι να βρίσκεται κανείς σε μια οικογένεια και οι κανόνες να είναι μόνο για μερικά μέλη αυτής».
«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα υψώνοντας τείχη» υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάλεσε σε εφαρμογή των κοινών αποφάσεων και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα πελώριο στρατόπεδο συγκέντρωσης».
Αναφορικά με την Συνθήκη Σένγκεν, χαρακτήρισε την αντίληψη περί αντιμετώπισης του προβλήματος ορθώνοντας εσωτερικά σύνορα, ως «κουταμάρα και τρέλα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος