Α. Τσίπρας- Σ. Σαρκισιάν: Περαιτέρω ενίσχυση των ελληνο-αρμενικών σχέσεων (vid)

Η προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Σαρκισιάν εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία αποτελεί βασικό άξονα “για την αντιμετώπιση των -χωρίς προηγούμενο -προσφυγικών ροών στην Ευρώπη”. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία.
Χαρακτήρισε εγκληματική τη στάση όσων παραπληροφορούν και ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ειδομένη και να μην μεταφερθούν ατα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και να εισέλθουν στην απέναντι πλευρά.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να μείνουν στην περιοχή καθώς οι μονομερείς ενέργειες όσων έκλεισαν τα σύνορα δεν είναι τυχαίες. Απηύθυνε επίσης έκκληση στις μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην παραπληροφορούν παίζοντας με ανθρώπινες ζωές.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκεριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την ανιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφθηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα.
Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής, ενώ υπογράμμισαν ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

«Οι λαοί μας ξέρουν από προσφυγιά»

Υποδεχόμενος τον Αρμένιο πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τις διαχρονικές στενές σχέσεις των δύο λαών, τόνισε ότι και οι δύο ξέρουν από προσφυγιά, γιατί έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης.


Γι’ αυτό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού, για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που μας υπερβαίνει, επισήμανε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε: «οι λαοί μας αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά υπερασπιζόμενοι αξίες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως ελπίζει ότι θα τηρηθεί η ανακωχή στη Συρία, ώστε να σταματήσει αυτή η ροή των ανθρώπων που, διωγμένοι και κατατρεγμένοι από τις εστίες τους, αναζητούν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή.

Ο Αρμένιος πρόεδρος είπε ότι στόχος είναι να εμβαθύνουν στον μέγιστο δυνατό τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα θα βρει τρόπους ώστε να επιλύσει και το οικονομικό και το προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, καθώς αυτό επιβεβαιώθηκε δύο φορές δια των εκλογών «κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος