Α. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε την ενοχή και τη δειλία του

Array

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία του. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος» τόνισε και σημείωσε: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας».

«Οι σταγόνες που νιώθετε δεν είναι η βροχή και είναι από την παράταξή σας και από την ελληνική κοινωνία. Επειδή έρχεται η ώρα να τελειώσουν τα παιχνίδια, πρέπει να δώσετε απαντήσεις» σημείωσε.

«Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Ποια είναι η αλήθεια; Είστε εξαπατημένος ή παραπλανημένος; Ή είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είστε ανεπαρκής. Αν όμως είστε ιθύνων νους, ο ηθικός αυτουργός τότε είστε επικίνδυνος πρωθυπουργός» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ήρθε μετά από 40 μέρες κρυφτό για να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα.

«Αν είστε αθώος, ιδού η Ρόδος. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή. Αν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς αθώος αποχαρακτηρίστε το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή» τόνισε.

«Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, σας καλώ να παραιτηθείτε. Σας ζητώ να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεσμεύεστε ότι είναι ψευδή ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, άλλα πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων; Περιμένω μία ξεκάθαρη απάντηση» τόνισε και ρώτησε: «Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους ευρωβουλευτές; Τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;».

Προχωρώντας επί της ουσίας στην κριτική του νομοσχεδίου, σχολίασε πως ο στόχος του δεν είναι «να θεραπεύσει τα θεσμικά κενά», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. «Αυτό που κάνετε είναι ένα προπέτασμα καπνού μπροστά στην αλήθεια που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο των καθεστωτικών σας πρακτικών», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν τα θεσμικά κενά αυτά που διέσυραν την ίδια τη δημοκρατία, αλλά ήταν η πολιτική απόφαση να δημιουργηθεί ένα σύστημα διακυβέρνησης πέρα και έξω από τα στενά όρια μιας δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Επισημαίνοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «έχει αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα, την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής αλλά και από τις καθ’ ύλην αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές», σχολίασε πως «έρχεται απλά για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια συνταγματική εκτροπή».

«Το υπάρχον θεσμικό νομικό πλαίσιο, ήταν απολύτως επαρκές, ώστε να μην οδηγηθούμε σε παραβιάσεις του νόμου και του Συντάγματος», τόνισε, συμπληρώνοντας πως επρόκειτο «για μια συνθήκη όπου έχει παραβιαστεί, και μάλιστα βάναυσα, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο».

«Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με τετελεσμένα αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα εκ μέρους της διοίκησης και της ίδιας της κυβέρνησης», είπε, ενώ παράλληλα αντέκρουσε την μομφή του πρωθυπουργό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον ποινικό κώδικα μετατρέποντας το κακούργημα των υποκλοπών σε πλημμέλημα. «Διότι η πράξη τής παρακολούθησης συρρέει πραγματικά με σειρά άλλων ποινικών αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και συνεπάγεται ποινές κάθειρξης», εξήγησε και διαβεβαίωσε πως «όταν έρθει η ώρα της πραγματικής απόδοσης των ευθυνών οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι εξαιτίας αυτού του ποινικού κώδικα με σειρά κακουργημάτων».

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι εμμένει σε αυτό το αφήγημα γιατί λειτουργεί «ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα», επιχειρώντας να «επηρεάσει τη Δικαιοσύνη», επισημαίνοντας ότι η αλλαγή του ποινικού κώδικα έγινε από μια «μεγάλη ομάδα επιστημόνων κύρους», την οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να την αμφισβητήσει ευθέως, αν πιστεύει ότι «έφτιαξαν αυτούς τους ποινικούς κώδικες για να πέσουν στα μαλακά οι συνεργάτες» του πρώην πρωθυπουργού που διέπραξαν τις παρακολουθήσεις. «Μα πόσο γελοία θα γίνουν τα επιχειρήματά σας και πόσο αξιοθρήνητη η παρουσία σας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας, συνέχισε την ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολιτική επιλογή η παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση και όχι «θέμα ανεπάρκειας του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου», ενώ απάντησε και στο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός για τους δύο εισαγγελείς, ρωτώντας τον τον «πόσους εισαγγελείς χρειάζεται για να μην παρανομεί».

«Πρόκειται για την πιο ξεδιάντροπη φωτογραφική ρύθμιση μήπως και θάψετε το σημερινό σκάνδαλο των υποκλοπών, πετώντας τη διαλεύκανσή του στον χρόνο και περιορίζοντας την ανεξάρτητη Αρχή σε διακοσμητικό ρόλο», είπε και υπογράμμισε πως «ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από τη Βουλή και πάνω από το Σύνταγμα».

«Το νομοσχέδιό σας είναι ένα νομοσχέδιο εκ των υστέρων θεσμικής νομιμοποίησης του εγκλήματος που διαπράξατε. Είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης», συνέχισε και κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να σταματήσουν «τον αυταρχικό κατήφορο που βαθαίνει σήμερα με ακόμα μια πράξη» και «επιβεβαιώνει ότι η επιλογή να χρησιμοποιήσουν τα αθλιότερα μέσα δεν ήταν ένα ατύχημα, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης».

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «άθλιες πολιτικές» που «θέλουν άθλιες μεθόδους» και εξέφρασε την άποψη ότι «η ελληνική κοινωνία δεν θα ανεχτεί αυτή την εκτροπή».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος