Στους λόγους για τους οποίους καθυστέρησαν να εφαρμοστούν μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια, αναφέρθηκε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος, μετά από σχετική ερώτηση του Βασίλη Αδαμόπουλου και την Μαρίας Γεωργίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».
«Καταρχάς, μέχρι το 2019 δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο. Το δεύτερο, είναι θέμα νοοτροπίας. Έπρεπε να ξεπεραστεί το πρόβλημα να κατηγορηθείς ως ο πρύτανης των ΜΑΤ» τόνισε ο κ. Συρίγος, σημειώνοντας πως είναι θέμα νοοτροπίας και των καθηγητών.
«Δηλαδή, όταν καλείς εσύ την αστυνομία να μπει μέσα, αυτομάτως είσαι συνεργάτης της αστυνομίας, όλα αυτά. Αυτό, από ό, τι έχω διαπιστώσει τον τελευταίο καιρό έχει ξεπεραστεί. Έχουμε πρυτάνεις, ας μην τους αναφέρω, οι οποίοι με το που γίνεται κάτι τηλεφωνούν επιτόπου στην αστυνομία και η αστυνομία μπαίνει μέσα. Άρα το δεύτερο αυτό σημείο ξεπερνιέται» επισήμανε.
«Το τρίτο σημείο είναι να μπει κάποιος στην είσοδο και να φυλάει. Ξεκινήσαμε με το να είναι κάμερες. Πραγματικά, θα ήταν ιδανικό να έχει κάμερες. Έβαλε το Πολυτεχνείο κάμερες, τις κατέστρεψαν, έβαλε άλλες, κατέστρεψαν τις μισές, τις αντικατέστησε. Εγώ εδώ και χρόνια λέω το πολύ απλό. Έλεγχος στην είσοδο. Να βάλουμε τουρνικέ. Ας βάλουμε τουρνικέ αλλά θα πηδήξουν πάνω από τα τουρνικέ».
«Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει. Επειδή έχω ακούσει πολλά για τουρνικέ, για το ένα, για το άλλο. Δεν χρειάζονται πολλά και δύσκολα πράγματα. Απλά πράγματα. Δύο υπάλληλοι στην είσοδο, οι οποίοι να ελέγχουν τις ταυτότητες εκείνων που μπαίνουν μέσα. Εάν οι υπάλληλοι δεχθούν βία, ακριβώς δίπλα θα είναι η αστυνομία, η οποία θα σπεύσει να τους βοηθήσει» επισήμανε.
Ζητηθείς να διευκρινίσει πώς μπορεί να υπάρχει συνέχεια αστυνομική δύναμη δίπλα στα πανεπιστήμια, ο κ. Συρίγος είπε «στη γωνία θα είναι, στην είσοδο του κτιρίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στη Νομική. Το πρόβλημα δεν είναι σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις συγκεκριμένες σχολές, οι οποίες είναι σε κεντρικά σημεία».
«Εάν διαπιστώσουν οι φύλακες ότι κάποιος πάει να μπει μέσα, δημιουργεί προβλήματα ή έρχονται 30-40 σωματαράδες με κουκούλες και θέλουν να μπουν μέσα, θα τηλεφωνούν στην αστυνομία για να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της. Ούτως ή άλλως η αστυνομία έχει φτιάξει στο κέντρο της Αθήνας ένα πολύ καλό σύστημα στο οποίο σε πέντε λεπτά είναι εκεί πέρα. Δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να είναι οι αστυνομικοί της Αμέσου Δράσεως εκεί που πρέπει να είναι» περιέγραψε.
Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, σημείωσε ότι είχε ένα βασικό λάθος. «Είχε ανθρώπους άοπλους, οι οποίοι θα έμπαιναν μέσα στο πανεπιστήμιο, την ώρα που μέσα στο πανεπιστήμιο υπάρχουν ομάδες που θέλουν να δουν έναν αστυνομικό να καίγεται ζωντανός. Υπήρχε λοιπόν ισχυρό το ενδεχόμενο να απομονωθούν δυο, τρεις άοπλοι αστυνομικοί και να τους πετάνε μολότοφ και να τους παίρνουν με τα κινητά τους την ώρα που θα καίγονται» τόνισε.
Ως προς το μέτρο της διαγραφής της φοιτητικής ιδιότητας και το γιατί ενώ υπάρχει ως πρόβλεψη, δεν εφαρμόστηκε, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι υπήρχαν διάσπαρτες διατάξεις για θέματα διοικητικών κυρώσεων εις βάρος φοιτητών οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα. «Τα προβλήματα μπορεί να είναι σχετικά μικρά, δηλαδή κάποιος να πάει να αντιγράψει ή να αντιγράφει συστηματικά ή να δημιουργεί φασαρία, πάει κλιμακωτά αυτό το πράγμα. Όλα αυτά συνενώθηκαν και στον νόμο από το 2022 και μετά, υπάρχει πλήρες πειθαρχικό σύστημα για όλες αυτές τις διαφορετικές περιπτώσεις. Το ξέρω διότι εγώ είμαι αυτός ο οποίος μάζεψα όλες τις σκόρπιες διατάξεις και έβαλα ένα ενιαίο κείμενο. Από κει και πέρα άκουσα, ο κύριος Χατζηγεωργίου, πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είπε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων. Είναι κάτι που ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι έχω το αλάθητο, πιθανόν να έχει γίνει κάποιο λάθος στον τρόπο που φτιάχτηκε το σύστημα, δηλαδή δεν προβλέπει τι γίνεται στην περίπτωση που οι φοιτητές δεν θέλουν να συμμετάσχουν, να δούμε να κάτσουμε να το αλλάξουμε. Ο κώδικας όμως το προβλέπει, υπάρχει εκεί και μπορεί να αποβληθεί κάποιος» συμπλήρωσε.
Επιπλέον διευκρίνισε είναι ότι είναι άλλες οι διοικητικές κυρώσεις, άλλες οι ποινικές κυρώσεις. «Δηλαδή, υπάρχει η εξής αντίληψη, δεν μπορώ να αποβάλω κάποιον φοιτητή ή να τον διαγράψω, διότι πρέπει πρώτα να βγει η απόφαση από το δικαστήριο. Υπάρχει αυτή η αντίληψη. Την ακούω. Είναι λανθασμένη για δύο λόγους. Ο ένας είναι πρακτικός. Δεν μπορώ να περιμένω 5-6 χρόνια να τελειώσει το δικαστήριο για να αντιγράψει τον φοιτητή. Είναι δώρον άδωρον. Τα προβλήματα που θα μου έχει δημιουργήσει θα είναι άπειρα. Το δεύτερο, δεν χρειάζεται η διοικητική διαδικασία να έπεται της ποινικής. Δηλαδή άμα πιάσω κάποιο φοιτητή να αντιγράφει, θα περιμένω να τον πάω στο δικαστήριο για να του επιβάλω διοικητική κύρωση; (…) Θυμάστε κάποιους φοιτητές που είχαν πετάξει σκουπίδια πάνω στο γραφείο ενός αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από 8-10 χρόνια, με τα πρόσωπα τους, φαίνονταν. Αυτούς τους διαγράφεις επιτόπου. Δεν χρειάζεται πολλά πολλά. Αυτή η αντίληψη ότι πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια να βγει η τελική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου είναι λανθασμένη στη ρίζα της και δείχνει και τις λάθος αντιλήψεις που έχουμε για το θέμα» κατέληξε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος