Ά. Σκέρτσος: Όσο διαρκεί η κρίση θα στηρίζουμε τους ευάλωτους – Χρειάζονται και ευρωπαϊκές λύσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων και την οικονομία, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσου στον τηλεοπτικό σταθμό action24.

Στη συνέντευξη μίλησε για το καθημερινό έργο της κυβέρνησης, τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές, αλλά επισήμανε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θέλει να είναι πρωθυπουργός τουλάχιστον οκτώ χρόνων».

H κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες κρίσεις, έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος είναι πάνω από τα πράγματα και δίνει μάχες και εδώ, στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες» τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εισβολή στην Ουκρανία .

Ο κ.Σκέρτος ανέφερε ότι το ενεργειακό πρόβλημα είναι «πάρα πολύ δύσκολο, το ζούμε όλοι καθημερινά, όλοι βλέπουμε τους λογαριασμούς μας να ανεβαίνουν, ωστόσο η κυβέρνηση το είδε πολύ νωρίς, έλαβε πρωτοβουλίες από τον Σεπτέμβριο, μια στήριξη που «θα συνεχιστεί όσο κρατά η κρίση». Όμως, τώρα, συμπλήρωσε με έμφαση, «πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να βρεθούν και να δοθούν και ευρωπαϊκές λύσεις πλέον, πέραν αυτών που έχουν δοθεί ως τώρα».

Σύμφωνα με τον ‘Α. Σκέρτσο, η σημερινή πολεμική κρίση αναδεικνύει τρία ευρωπαϊκά ελλείμματα: το διπλωματικό, το αμυντικό και το ενεργειακό έλλειμμα, ειδικά ως προς το ενεργειακό έχουμε πει ότι χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εξομάλυνσης των αυξήσεων που σημειώνονται στους λογαριασμούς μας. Θα πρέπει να δοθεί πρόσθετος χώρος, που δεν θα καταγράφεται στα λογιστικά βιβλία, δεν θα μετριέται στο έλλειμμα και το χρέος». Κάθε μέρα ασχολούμαστε με το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις ενισχύσεις που δίνουμε, εντός όμως ενός πλαισίου δημοσιονομικής υπευθυνότητας»

Για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο, στον ελληνικό τουρισμό, απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για υπολογισμούς σε ό,τι αφορά την επίδραση στο ΑΕΠ, πάντως, διευκρίνισε ότι «οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου συνεχίζονται στο ίδιο επίπεδο».

Εξάλλου, «λόγω της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια, η συνεισφορά Ρώσων τουριστών δεν ήταν τόσο σημαντική στα έσοδά μας, άρα δεν έχουμε να χάσουμε πολλά από το κλείσιμο της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς».

    Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την απολιγνιτοποίηση, την κατηγόρησε πως «είτε κάνει ότι δεν καταλαβαίνει είτε απλά προσπαθεί να κρύψει την ένδειά της σε πολιτικές που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Η απολιγνιτοποίηση ήταν δρομολογημένη εδώ και αρκετά χρόνια. Ακόμη και αν είχαμε όλες τις μονάδες που αποσύρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχαμε φθηνότερα τιμολόγια», είπε με το επιχείρημα ότι «η τιμή του λιγνίτη στην τελική τιμή καταναλωτή επηρεάζεται από τη διεθνή αγορά δικαιωμάτων ρύπων και πρόκρινε ότι χρειάζεται  γενναία στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ταυτόχρονα χρειάζεται και μια επένδυση σε αποθήκευση ενέργειας.

Για το Ε. Σ. Υ.  διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ για την επένδυση και ένας από τους πολλούς στόχους είναι η αναδιοργάνωση και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας υγείας.

Στο, μόνιμο, ερώτημα περί πρόωρων εκλογών, ο ‘Α. Σκέρτσος απάντησε πως ο πρωθυπουργός δεν είναι τακτικιστής, έχει σχέδιο το οποίο το πιστεύει και θέλει να το εφαρμόσει. Θέλει να είναι πρωθυπουργός τουλάχιστον οκτώ χρόνων γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει στο κράτος, την οικονομία, το κράτος πρόνοιας, την εκπαίδευση, την υγεία. Δεν  παίζει με τον εκλογικό κύκλο, έχει πει επανειλημμένα ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και σε αυτό πρέπει να μείνουμε.

Εξέφρασε επίσης  τη βεβαιότητά του ότι «θα είμαστε σίγουρα καλύτερα και από το 2019, γιατί το 2021 ανακτήσαμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας και φέτος προβλέπεται περαιτέρω μεγέθυνση της οικονομίας.  Προέβλεψε  περεταίρω βελτίωση σε θέσεις εργασίας και σε επερχόμενη αναδιανομή  στους πολίτες  του πλούτου που παράγεται στη χώρα.

Ο κ Σκέρτσος επανέλαβε ότι  σε καιρό ιστορικών κρίσεων η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υλοποιήσει το 90% των προεκλογικών δεσμεύσεων της ενώ, μιλώντας για το επιτελικό κράτος διευκρίνισε πως  έχουμε υπουργούς που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους.

Στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση φτιάχνει ένα νέο κώδικα διαδικασιών για όλο το Δημόσιο, που εκπονείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, «δεν θα υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για ερμηνεία κατά το δοκούν από κάθε υπηρεσιακό παράγοντα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος