Α. Μαριόλης για την Ευλογιά των Πιθήκων: Τα στοιχεία δείχνουν μία παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων (video)

Για τη νέα λοιμώδη νόσο, την Ευλογιά των Πιθήκων μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο κορυφαίος οικογενειακός γιατρός για το 2021, Ανάργυρος Μαριόλης τονίζοντας ότι διεθνώς υπάρχει επαγρύπνηση.

«Είναι μια σπάνια λοιμώδης ασθένεια. Είναι παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τα συμπτώματα αυτού που πρέπει να κοιτάξει κανείς, με την συμβολή του οικογενειακού γιατρού είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι και κυρίως οι λεμφαδένες», δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σπάνια λοιμώδης ασθένεια η ευλογία των πιθήκων

Μιλώντας για τη νέα αυτή απειλή για τη δημόσια υγεία, που εξαπλώνεται γρήγορα σε αρκετές χώρες, είπε ότι τα συμπτώματα ξεκινάνε από το πρόσωπο και εξαπλώνονται στα υπόλοιπα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

«Εκεί άμεσα ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του» τόνισε ο κ. Μαριόλης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης «τα στοιχεία δείχνουν μία παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από το μολυσμένο ζώο. Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί λίγο».

Σχολίαζοντας την εξάπλωσή της λοίμωξης είπε πως «έχουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες», με την Πορτογαλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή τα περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη.

Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία

Ο κ. Μαριόλης αναφέρθηκε και στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μιλώντας για τις μάσκες για τις οποίες αναστέλλεται η υποχρεωτικότητα χρήσης τους σε εσωτερικούς χώρους από 1ης Ιουνίου.

«Δεν καταργείται τίποτα. Καταργείται η υποχρεωτικότητα» επισήμανε ο κ. Μαριόλης. «Για τα μέσα μεταφοράς πέντε χώρες έχουν μέτρα αυτή την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς τα κρατάμε γι’ αυτούς που είναι σε αριθμημένη θέση. Την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε τι θα γίνει με τα πλοία και τον τουρισμό».

Και όπως επισήμανε «θα πρέπει να επενδύσουμε σε μία στρατηγική παρακολούθησης του ιού». Σύμφωνα με τον ειδικό οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα θα πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε μάσκα, αλλά και ο υπόλοιπος πληθυσμός να μην εφησυχάσει, αλλά να συνεχίζει να προσέχει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος