Α. Λουρίδα στο Πρώτο: Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα εμβολιαστικά σε σχέση με άλλες χώρες (audio)

«Δεν πιστεύω στην υποχρεωτικότητα, εκτός από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών που έχουν ηθική υποχρέωση να εμβολιαστούν, όπως οι υγειονομικοί ή αυτοί που εργάζονται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που είναι καθήκον τους ηθικό», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Γεώπολις» με τον Δημήτρη Φαναριώτη, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανασία Λουρίδα.

Και συμπληρώνει πως για τον γενικό πληθυσμό μας που είναι εύλογο να υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες, «οφείλουμε να νικήσουμε τον φόβο γιατί αν δεν το κάνουμε, δεν θα νικήσουμε τον εχθρό, τον κορονοϊό που τρομοκρατεί όλο τον πλανήτη. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται, αλλά πρέπει να σταματήσουμε την διασπορά του, γιατί όσο τον αφήνουμε να πολλαπλασιάζεται, τόσο διαφεύγει και κάνει μεταλλάξεις, γι’ αυτό όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού μας, θα αναχαιτίσουμε την διασπορά και θα πάρουμε την ζωή μας πίσω».

Όσο αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας, η κ. Λουρίδα, σημειώνει πως η χώρα μας είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες, γιατί από την αρχή το πρόγραμμα «Ελευθερία» που ακολουθήθηκε ότι ήταν πολύ καλά οργανωμένο, με προτεραιοποίηση, με τάξη και «έτσι ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού μας είναι εμβολιασμένο. Φυσικά απέχουμε αρκετά από το επιθυμητό ποσοστό που πρέπει να είναι πολύ υψηλά για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Θεωρώ πως αν αυτοί οι λίγοι διστακτικοί που έχουμε ακόμα, ενημερωθούν σωστά, θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά».

Η κ. Λουρίδα, συγκρίνει τον κορονοϊό με τον ιό της ιλαράς που είναι αναπνευστικός και έχει πάρα πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και για να εξασφαλίσουμε ανοσία κοινότητας χρειάζεται περίπου ένα ποσοστό 85%-90% του πληθυσμού να είναι ανοσοποιημένο.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό στα παιδιά, η κ. Λουρίδα επισημαίνει πως αυτή την στιγμή υπάρχει έγκριση για τις ηλικίες 16 και 17 ετών που είναι ο έφηβοι «και βέβαια τα παιδιά που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, όπως συμβαίνει εδώ και μήνες. Για τα μικρότερα παιδιά είναι λίγο πρόωρο να μιλήσουμε γιατί δεν κινδυνεύουν από την νόσηση. Εκείνο που προέχει είναι να εμβολιαστούν οι ενήλικες, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών, πρέπει να σπεύσουν».

Καταλήγει λέγοντας πως οι ιοί δεν χτυπιούνται με τα φάρμακα, προλαμβάνονται με εμβόλια. Δεν είναι μικρόβια, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα από τον ιό, γι’ αυτό πρέπει να νικήσουμε τον φόβο μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος