Α. Λινού στο Πρώτο: Μάσκες τώρα για όλους και παντού για την προστασία από την Όμικρον αλλά και την Δέλτα (audio)

«Μελέτη της Νοτίου Αφρικής δείχνει ότι σε μια εβδομάδα τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον τριπλασιάστηκαν και ο δείκτης θετικότητας από το 2 έχει φτάσει στο 9. Αυτό δεν ξέρουμε αν οφείλεται σε άλλες παραλλαγές ή στην συγκεκριμένη, πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες. Εν των μεταξύ όμως πρέπει να παίρνουμε κάθε μέτρο προστασίας, έτσι ώστε αν φτάσει ή έχει ήδη φτάσει στην χώρα μας, να προστατευτούμε στην περίπτωση που είναι πιο μεταδοτική» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Πρόκειται για μια μετάλλαξη που επηρεάζει πολλά σημεία της ακίδας του ιού και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και πιο επιθετική, χωρίς τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή να υποστηρίζουν την μεγαλύτερη επιθετικότητα, γιατί έχουν νοσήσει νέα άτομα στην Ν. Αφρική και δεν έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα ακόμα, σημείωσε η κ. Λινού. «Ακόμα και εκεί που αναπτυγμένο σύστημα υγείας, μόνο το 25% έχουν εμβολιαστεί, καθώς και εκεί οι άνθρωποι έχουν φοβίες, αλλά κυρίως επειδή όπως και στην Ασία δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων».

Από τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Νοτίου Αφρικής, προκύπτει η Όμικρον δεν προκαλεί ανοσμία και αγευσία και προκαλεί ουσιαστικά μυϊκούς πόνους και εξάντληση.

«Δεν γνωρίζουμε αν τα υπάρχοντα εμβόλια και φάρμακα ανταποκρίνονται στην νέα παραλλαγή, ωστόσο φαίνεται να κάνει πιο ήπια νόσο στους εμβολιασμένους χωρίς να έχει αποδειχθεί ακόμα, με την ελπίδα ότι κάποια από τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να αντιδράσουν έστω μερικώς και στην συγκεκριμένη παραλλαγή».

Για να δημιουργηθεί νέο εμβόλιο χρειάζονται περίπου 4 μήνες, υπογράμμισε η κ. Λινού, που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα, εάν τα εμβόλια που υπάρχουν δεν ανταποκρίνονται πλήρως, θα στηριχθούμε μόνο στα μέτρα ατομικής προστασίας, γιατί είναι κοινή επιστημονική άποψη ότι και αυτή η παραλλαγή έχει κύριο τρόπο μετάδοσης το αναπνευστικό.

«Μάσκες παντού και από όλους από σήμερα, τήρηση αποστάσεων, περιλαμβανομένων των εμβολιασμένων, ούτως ή άλλως και για την προστασία από την Δέλτα», τόνισε η κ. Λινού, συμπληρώνοντας πως η αίσθηση απόλυτης ελευθερίας και μη ανάγκης να τηρηθούν μέτρα οδηγεί και τους εμβολιασμένους στο νοσοκομείο ενώ μεταφέρει την νόσο και στους ανεμβολίαστους με κύρια ομάδα τα παιδιά, που δεν έχουν και την δυνατότητα να εμβολιαστούν ακόμα στις μικρές ηλικίες και διευκολύνει την διασπορά.

«Στα ΜΜΜ χρειάζεται διπλή μάσκα και απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Αν αυξηθούν τα δρομολόγια τα μέτρα αυτά μπορούν να τηρηθούν αυτόματα» σημείωσε η κ. Λινού.

Σχετικά με την είσοδο στα σουπερμάρκετ με επίδειξη ράπιντ τεστ, η κ. Λινού υποστήριξε ότι αυτό θα είχε νόημα αν γινόταν μια ώρα πριν την επίσκεψη στο κατάστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος