Α. Κόπτσης: Τα σχολεία ανοίγουν με «φίλτρο ασφαλείας» – Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά από τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία, με αυξημένο testing, μίλησε στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Τα σχολεία ανοίγουν γιατί έπρεπε να ανοίξουν. Αυτό το μορφωτικό αγαθό της εκπαίδευσης δεν παρέχεται με κανέναν άλλο τρόπο παρά με τη δια ζώσης διδασκαλία. Η τηλεκπαίδευση πήγε εξαιρετικά καλά αλλά θέλουμε ανοιχτά σχολεία, πρωτίστως όμως με υγιείς μαθητές και υγιείς εκπαιδευτικούς. Γι αυτό και πήραμε υπόψιν όλα τα μέτρα που πρότεινε η επιτροπή των ειδικών, με φίλτρο ασφάλειας, καθώς την Κυριακή μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τεστ για να μπουν τη Δευτέρα. Έτσι θα μπουν όλοι καθαροί στα σχολεία» είπε ο κ. Κόπτσης.

Τόνισε δε ότι το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε έως τώρα στα σχολεία είχε τεράστια επιτυχία γιατί ενώ αυξάνονταν τον τελευταίο μήνα τα κρούσματα σε όλη την ελληνική κοινωνία, στην εκπαιδευτική κοινότητα μειώνονταν. «Δεν είναι μόνο οι μάσκες, τα διαφορετικά διαλλείματα και την αναστολή των εκδρομών, αλλά και το testing, που γινόταν όπου υπήρχε κρούσμα καθημερινά, το οποίο αυξάνεται ακόμα περισσότερο και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους. Άρα όταν υπάρχει ασυμπτωματικός μαθητής, στο πενθήμερο αυτό, θα ανιχνεύεται, θα απομονώνεται και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να μην υπάρχει διασπορά», σημείωσε. Έκανε δε γνωστό ότι στο 80% των τμημάτων που παρουσιάστηκε κρούσμα, δεν υπήρχε δεύτερο κρούσμα.

Για το μέτρο του 50+1 για το κλείσιμο της τάξης τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για αλλαγή από το υπουργείο Παιδείας, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξε διασπορά. Τόνισε δε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα δεδομένα και θα επανέρχεται συνεχώς με επανεξέταση όλων των θεμάτων. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια» είπε και αναφέρθηκε στη «δυσκολότερη συγκυρία που αντιμετώπισε ποτέ η εκπαιδευτική κοινότητα».

Διευκρίνισε δε ότι όπου υπάρχει κρούσματα, είτε σε μαθητή, είτε σε εκπαιδευτικό, θα δίνονται δωρεάν εκτός από τα self test, και δύο rapid test, ακόμα και σε ανεμβολίαστους.

Σε ερώτηση για το θέμα του μαθητή που έχασε τη χρονιά γιατί ο πατέρας – θεματοφύλακας αρνούνταν να ακολουθεί το παιδί του τα μαθήματα και τις οδηγίες, τόνισε ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται και ότι δεν γίνεται τα παιδιά να μένουν εκτός του μορφωτικού αυτού αγαθού και να μην ενδιαφέρεται κανείς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος