Α. Κόπτσης για πανελλαδικές: Εισάγουμε μία άλλη φιλοσοφία, απόδειξη ότι έχουμε περισσότερους από πέρυσι επιτυχόντες (video)

Array

Στα νέα στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων και τη φιλοσοφία που διέπει τις αλλαγές, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Συνδέσεις».

Αρχικά αναφερόμενος στους υποψήφιους που αρίστευσαν, δήλωσε πως: «Πίσω από τέτοιες επιδόσεις, κρύβονται γονείς με ενδιαφέρον, βρίσκονται εκπαιδευτικοί με ενδιαφέρον, κρύβεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ενδιαφέρεται για τα παιδιά του.

Να συγχαρώ όλους τους μαθητές, όλους τους υποψηφίους και όσους πέτυχαν τους στόχους τους και όλους τους άλλους για την προσπάθεια που κατέβαλαν, εξ άλλου οι πανελλαδικές είναι ένας από τους πολλούς σταθμούς των ανθρώπων».

Μιλώντας για τα πρόσφατα αποτελέσματα και την ανακοίνωση των βάσεων, δήλωσε πως: «Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία των πανελλαδικών ανακοινώνονται οι βάσεις τόσο νωρίς και πρέπει να πω συγχαρητήρια στην υπουργό για το συντονισμό της προσπάθειας, αλλά και όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που κατάφεραν να ανακοινωθούν τόσο νωρίς τα αποτελέσματα, γιατί σημαίνει ορθός και έγκαιρος προγραμματισμός των επόμενων βημάτων για τους γονείς και τους φοιτητές πια, αλλά και έγκαιρη πληροφόρηση για να λήξει η παράταση της αγωνίας. Και ένα δεύτερο, ότι η μετάδοση έγινε με τόσους πολλούς τρόπους.

Με βάση τα αποτελέσματα προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις: κατ’ αρχήν οι επιτυχόντες φέτος είναι περισσότεροι από πέρυσι, φέτος πέτυχαν 62.000 υποψήφιοι και μάλιστα με ποσοστό 96,3% μηχανογραφικό στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ 58,5%. Ο αριθμός των εισαχθέντων αυξήθηκε από 72 και κάτι πέρυσι σε 75 και κάτι φέτος. Από αυτούς το 93% εισάγεται στις δέκα πρώτες προτιμήσεις του και το ποσοστό εισαγωγής αυξήθηκε φέτος κατά μία μονάδα στα ΑΕΙ. ο ποσοστό εισαγωγής στα δημόσια ΙΕΚ αυξήθηκε από 37,5% σε 65% δηλαδή αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία πλήρη αποδοχή του παράλληλου μηχανογραφικού, το οποίο συμπλήρωσαν 20.500 υποψήφιοι και πέτυχαν 13.472 άτομα.

Το πλήθος των νέων ειδικοτήτων που εισάγονται, το πλήθος των νέων θέσεων, το πλήθος των επιτυχόντων, δείχνει ότι η καινοτομία αυτή στέφεται με επιτυχία. Η εκπαιδευτική κοινότητα υιοθετεί αυτή την εργασιακή προοπτική που βγαίνει μέσα από τη συμπλήρωση δεύτερου μηχανογραφικού, από τις πολλές ειδικότητες, από την εργασιακή προοπτική που δίνουν τα ΔΙΕΚ».

Ακολούθως ο κ. Κόπτσης αναφερόμενος στις βάσεις, σχολίασε: «Η κίνηση των βάσεων φέτος είχε διπλή κατεύθυνση, ένα μέρος τμημάτων, κυρίως τα υψηλόβαθμα κινήθηκε πτωτικά, ένα άλλο μέρος κυρίως χαμηλής και μεσαίας βαθμολογίας, κινήθηκε ανοδικά. Αποδεικνύεται ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες, γιατί εισάγονται στη σχολή επιλογής τους.

Επίσης δεν εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Στο πρώτο και δεύτερο επιστημονικό πεδίο είχαμε κάποια πτώση, στο τρίτο συγκρατημένα, και άνοδο στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο οικονομίας, πληροφορίας. Φέτος η χαμηλότερη βάση είναι 6.680 μονάδες, που σημαίνει δεν μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε, έχουμε μία άλλη φιλοσοφία για τους φοιτητές μας, για αναβάθμιση των σπουδών.

Τα τμήματα που έχουν ελάχιστους εισακτέους θα συνεχίσουν να λειτουργούν, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε φοιτητές να μην ολοκλήρωναν τις σπουδές τους γιατί έμπαιναν τυχαία σε κάποιο τμήμα που ήταν πολύ χαμηλά στις επιλογές τους και άφηναν τις σπουδές τους στη μέση και υποβαθμίζονταν οι σχολές.

Εμείς εισάγουμε μία άλλη φιλοσοφία, απόδειξη ότι έχουμε περισσότερους από πέρυσι επιτυχόντες, οι βάσεις κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια ποσοστά, αυτή η φιλοσοφία αρχίζει και υιοθετείται από την εκπαιδευτική κοινότητα. Επίσης τα αποτελέσματα των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, που ανακοινώθηκαν φέτος, αντί το Νοέμβριο, τώρα, γιατί τα μηχανογραφικά συμπληρώθηκαν το Μάιο. Αυτό δείχνει σεβασμό στην ομάδα αυτή των μαθητών.

Ένα άλλο στοιχείο ήταν η συνεργασία του υπουργείου με άλλα υπουργεία, πράγματα που δεν κοινοποιούνται τόσο δημόσια, δηλαδή με το παράλληλο μηχανογραφικό, έχουμε θέσεις στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Τουρισμού, αναβαθμίζουμε τις σπουδές, ανοίγουμε νέα προοπτική και αυτή η φιλοσοφία υιοθετείται και χαιρόμαστε γι’ αυτό, θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος