Α. Γκανάς – σεισμολόγος: Η εκτίμησή μου είναι ότι ήταν ο κύριος σεισμός το 4,6 R (video)

Περιμένουμε να εκτονωθεί το φαινόμενο, εκτίμησή μου είναι ότι ήταν ο κύριος σεισμός στην Αμφιλοχία, δήλωσε ο Αθ. Γκανάς, γεωλόγος σεισμολόγος

Τις εκτιμήσεις του για το σεισμό των 4,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε κοντά στην Αμφιλοχία, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος σεισμολόγος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μία ασθενή δόνηση περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας., στον ορεινό όγκο που υπάρχει εκεί, έχουμε ένα μικρό ρήγμα όπου έχει δραστηριοποιηθεί. Υπάρχει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. Έχουμε πολλούς μετασεισμούς και η εκτίμησή μας είναι ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κανονικά».

Ως προς το «προφίλ» της περιοχής, τόνισε τα εξής: «Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι ο κύριος σεισμός το 4,6. Το ιστορικό εκεί κοντά στην Αμφιλοχία και βόρεια και ανατολικά δεν έχει δώσει, δεν έχουμε δεδομένα για πολύ μεγάλους σεισμούς έχουμε. Έχουμε σημειώσει ότι υπάρχουν σεισμοί κοντά στο 5 – 5,5 αυτής της τάξεως μεγέθη, αλλά όχι μεγαλύτερα. Η κατάσταση φυσικά αλλάζει όσο πάμε δυτικά, όπου έχουμε εκεί μεγαλύτερα ρήγματα και μεγαλύτερο δυναμικό για σεισμούς. Οπότε ναι, είναι μία περιοχή η οποία έχει αυτό το δυναμικό, δηλαδή κοντά στο 4 με 5 έως και πεντέμισι, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για κάτι μεγαλύτερο».

Ακολούθως επισήμανε πως: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 – 5 χωριά τα οποία βρίσκονται κοντά στην περιοχή αυτή. Δηλαδή η Αμφιλοχία δεν έχει κανένα λόγο ανησυχίας. Είναι κάποια χωριά εκεί τα οποία είναι δυτικά από την μεγαλύτερη κωμόπολη που λέγεται Χαλκιόπουλο. Είναι το Αμπελάκι, Κάμπος, Λουτρό, αυτά τα χωριά είναι μικρά χωριά. Υπάρχουν παλιά σπίτια, ας κοιτάξουν μήπως υπάρχει κάποια βλάβη, κάποια ζημιά σε κάποιο από τα σπίτια τους και αν υπάρχει να το δηλώσουν στις αρχές. Αν δεν υπάρχει τίποτε, συνεχίζουν κανονικά και περιμένουμε να εκτονωθεί το φαινόμενο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος