Α. Δημητρακόπουλος στο Πρώτο: Το 99% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλονται στον άνθρωπο – Μύθος τα περί αυτανάφελξης (audio)

«Στην Ελλάδα, το 99% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στον άνθρωπο και το 1% σε κεραυνούς. Είναι “δασικός μύθος” τα περί αυτανάφλεξης στα δάση λόγω υψηλών θερμοκρασιών», τόνισε ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών στο Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στη Γεωργία Σκιτζή.

Όπως εξήγησε, για το 99% των πυρκαγιών, δυο είναι οι βασικές αιτίες. «Εμπρησμός περίπου το 1/3 και αμέλεια για το υπόλοιπο. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να βάζουν φωτιές με εγκληματική αμέλεια  στην ύπαιθρο με 5 μποφόρ ή με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς, προκειμένου να μειώσουμε τις πυρκαγιές στη χώρα μας κατά περίπου 2/3», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η εικόνα υπάρχει σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, σε αντίθεση με τον Καναδά όπου τα 2/3 των πυρκαγιών ξεκινούν από κεραυνούς, ενώ στις ΗΠΑ τα στοιχεία δείχνουν 1/3  κεραυνούς, 1/3 εμπρησμούς και 1/3 αμέλεια.

Ο κ. Δημητρακόπουλος επισήμανε ότι ακόμη και σε πιο ανεπτυγμένες χώρες από εμάς, όπως στις ΗΠΑ και στον Καναδά όπου ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές, υπάρχει ένα επίπεδο προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου φορτίου μετώπων. «Αν ξεπεράσουν οι φωτιές το επίπεδη αυτό – είτε σε ένταση, είτε σε αριθμό, όπως συνέβη στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι – τότε πρακτικά, κανένας δασοπυροσβεστικός οργανισμός δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει», διευκρίνισε.

Ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών, εξέφρασε απόλυτα θετική άποψη για τις μαζικές εκκενώσεις οικισμών και κοινοτήτων, λέγοντας πως πρόκειται για μια πρακτική που υιοθετούν όλες οι προηγμένες διασοπυρισβεστικά χώρες. Όπως εξήγησε «οι πολίτες δεν γνωρίζουν να σβήνουν φωτιές και οι επαγγελματίες πυροσβέστες υποχρεώνονται πολλές φορές να καταβάλουν έξτρα προσπάθειες για να σώσουν τους ανθρώπους αυτούς και όχι να σβήσουν τη φωτιά».

Ερωτηθείς για να αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι «έπρεπε να γίνουν από χθες, ειδικά στη βόρεια Εύβοια, όπου το έδαφος έχει μεγάλη κλίση»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος