900 σχολεία κλειστά λόγω κορονοϊού – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κρουσμάτων

Πλήρως ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στα σχολεία, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κόπτση, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας.
Τα self test στα σχολεία αποδώσανε. Το ποσοστό των σχολείων που έχουν κλείσει είναι λίγο αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, γύρω στο 0,77 %” δήλωσε ο κ. Κόπτσης, διευκρινίζοντας ότι με τέσσερα κρούσματα δεν θα κλείνουν αυτόματα τα σχολεία. Δείτε το σχετικό βίντεο:

EΟΔΥ: Οδηγίες για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία

Πότε επιστρέφουν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στα σχολεία, μετά τη διάγνωση με θετικό τεστ; Δείτε την σχετική ανακοίνωση του EOΔΥ με αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊου στα σχολεία:

Ο χρόνος επιστροφής επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 στο σχολείο είναι 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, εφόσον έχουν παρέλθουν τρία 24ωρα απυρεξίας (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού) και βελτίωσης των συμπτωμάτων.

Σε σπάνιες ειδικές καταστάσεις (πολύ σοβαρή νόσηση, ανοσοκαταστολή) το διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι για την επιστροφή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολείο δεν χρειάζεται να γίνει νέο τεστ (σε Μονάδα Υγείας), αλλά μόνο  αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self-test).

Επίσης,  δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, για την επιστροφή στο σχολείο.  Tο ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις μαθητών που εκδήλωσαν συμπτώματα τα οποία τελικά δεν αποδόθηκαν σε COVID-19.
Ο μαθητής ή ο εργαζόμενος στις σχολικές μονάδες εξαιρούνται της υποχρέωσης του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για διάστημα 90 ημερών από τη διάγνωσής τους με θετικό τεστ.

Ωστόσο, αν κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος εκδηλώσουν συμπτώματα συμπτωμάτων τα μπορεί να εμφανιστούν σε νόσο COVID-19, τότε θα πρέπει να γίνεται διαγνωστικός εργαστηριακός έλεγχος με ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή με μοριακό έλεγχο (RT-PCR) σε δομή υγείας.

Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες που αποτυπώνονται στην σχετική ΚΥΑ (Δ1α/ΓΠ.οικ. 27707/2021, ΦΕΚ 1825/Β/5-5-2021) και συστήνεται να διενεργείται κατά προτίμηση όσο το δυνατό πιο κοντά χρονικά προ της προσέλευσης στη σχολική μονάδα, την ημέρα έναρξης της σχολικής εβδομάδας και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση (π.χ Κυριακή απόγευμα έως Δευτέρα πρωί, εφόσον η σχολική εβδομάδα ξεκινά Δευτέρα).

Δεδομένων των περιορισμών που υφίστανται στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, επισημαίνεται ότι αφενός μεν το αρνητικό αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο χαλάρωσης των εφαρμοζόμενων μέτρων στο σχολικό περιβάλλον, αφετέρου δε το θετικό αποτέλεσμα χρειάζεται επιβεβαίωση με τη διενέργεια μοριακού τεστ σε Μονάδα Υγείας.

Άτομα με συμπτώματα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή με μοριακό έλεγχο (RT-PCR) σε δομή υγείας, ακόμη και εάν διαθέτουν πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Μέτρα για τις στενές επαφές ατόμου με επιβεβαιωμένοCOVID-19

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και να παραμείνουν στο σπίτι τους (ή σε άλλο χώρο που θα οριστεί)σε 10ήμερη «καραντίνα».

Ποιοι δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Τα άτομα (μαθητές ή μέλη του προσωπικού) που θεωρούνται στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά την παρέλευση 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα COVID-19, εφόσον είναι ασυμπτωματικά, με την προϋπόθεση διενέργειας εντός 24ώρου από την προβλεπόμενη ημέρα επιστροφής, αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα:

▪ Η ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα θεωρείται ημέρα 0

▪ Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την ημέρα 10

▪ Για την επιστροφή στο σχολείο την ημέρα 11, θα πρέπει το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου τη 10η ημέρα να είναι αρνητικό.

Εάν κατά τη διάρκεια της 10ημερης καραντίνας, άτομο που είναι στενή επαφή                επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 και παραμένει ασυμπτωματικό, έχει αυτοδιαγνωστικό τεστ θετικό: παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση.
Εάν, κατά τη διάρκεια της 10ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος εκδηλώσει συμπτώματα, θα πρέπει να υποβληθεί σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με μοριακό τεστ ή ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου(rapid test). Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, ΔΕΝ συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Εάν το διαγνωστικό τεστ1 είναι θετικό: Aντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

Εάν το διαγνωστικό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 10ημέρου, συνεχίζει με τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους και αντιμετωπίζεται ανάλογα με την εκάστοτε κλινική διάγνωση σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Τα άτομα που βρίσκονται στον στενό περίγυρο στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 –και ως εκ τούτου αποτελούν στενές επαφές των στενών επαφών του κρούσματος– δεν συνιστάται να απέχουν από το σχολείο ή να υποβληθούν σε άλλο διαγνωστικό τεστ, πλην του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για COVID-19.

Ποιοι εξαιρούνται της 10ήμερης καραντίνας

Eκπαιδευτικοί και μέλη προσωπικού που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος (δηλαδή ≥2 εβδομάδες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, εάν το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις, ή την λήψη μιας δόσης εάν το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση) και με την προϋπόθεση ότι η στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα συμβαίνει εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και είναι ασυμπτωματικοί.
Καραντίνα 10 ημερών δεν θα πρέπει να τηρείται και από ασυμπτωματικό άτομο το οποίο έχει ήδη νοσήσει με COVID-19 και ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, εφόσον η έκθεση συνέβη εντός 6 μηνών από την αρχική νόσο του.
Στις δύο αυτές περιπτώσεις απαιτείται επαγρύπνηση για ενδεχόμενη εκδήλωση συμπτωμάτων ύποπτων για λοίμωξη COVID-19 για 14 ημέρες μετά την έκθεση, αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού SARS-CoV-2 και συστηματικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

Ποιοι θεωρούνται «στενές επαφές» ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19

Κλειδί για τον προσδιορισμό των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 είναι η «περίοδος μεταδοτικότητας» της νόσου, δηλ. όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με του κρούσμα κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν.

Οι μαθητές που πηγαίνουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19(εφόσον είχαν παρουσία στο σχολείο κατά την περίοδο μεταδοτικότητας).
Οι μαθητές που ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα από μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ. φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα κλπ.)
Οι μαθητές που πηγαίνουν σε τμήμα στο οποίο δίδαξε για τουλάχιστον δύο διδακτικές ώρες (κατά την περίοδο μεταδοτικότητας) εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
Οι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν για τουλάχιστον δύο διδακτικές ώρες (κατά την περίοδο μεταδοτικότητας) σε τμήμα όπου πηγαίνει μαθητής που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
Οι μαθητές ή μέλη του προσωπικού που είχαν άμεση κοντινή επαφή κάποιας διάρκειας με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.
Άτομο (μαθητής ή ενήλικας) που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων ή έως και 10 ημ’ερες μετά από αυτήν).
Άτομα που βρίσκονται στον στενό περίγυρο στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 –και ως εκ τούτου αποτελούν στενές επαφές των στενών επαφών του κρούσματος– δεν συνιστάται να απέχουν από το σχολείο ή να υποβληθούν σε άλλο διαγνωστικό τεστ, πλην του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος