48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (video)

Λευκωσία, 05:30 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974. Έχει μόλις ξεκινήσει η αιματηρή επιχείρηση των Τούρκων «Αττίλας». Το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και η επτάχρονη δικτατορία είχαν επιφέρει πλήρη διάλυση στην ιεραρχία και τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Η απαιτούμενη επιστράτευση άργησε και ήταν πλήρως αποτυχημένη.

Ο Κωνσταντίνος Κομπόκης συνταγματάρχης Καταδρομών (Πηγή: Φάκελος της Κύπρου) αναφέρει: «Εβάλλοντο όλοι οι οδικοί άξονες. Οι επιστρατευόμενοι οπλίτες και αξιωματικοί δεν μπορούσαν να κινηθούν με οχήματα. Όταν ξημέρωσε, άρχισα να δέχομαι φοβερές βολές από την αεροπορία. Να καίγονται κυριολεκτικά τα υψώματα, στα οποία ήταν οι μονάδες καταδρομών».

«Θυμόμαστε πάντα όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου και διεκδικούμε την επανένωσή της», έγραψε στο Τουίτερ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όσο οι Τούρκοι προωθούσαν τις θέσεις τους στην Κύπρο, η διαταγή από την Αθήνα ήταν «αυτοσυγκράτηση».

Ο Γεώργιος Ντενίσης υποστράτηγος (Πηγή: Φάκελος της Κύπρου) αναφέρει: «Τέτοιες διαταγές εγώ, σαράντα χρόνια στρατό, δεν τις ήξερα. “Μη βαράτε, αυτοσυγκράτησις κλπ”, δεν το καταλαβαίνω. Μπορούσαν επιτυχώς να αποκρούσουν την τουρκική εισβολή εάν ήτο εκεί που προέβλεπαν τα σχέδια».

Σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει: «Η γραμμή κατοχής στη Λευκωσία παραμένει το μόνο τείχος Διχασμού στην Ευρώπη. Η Ιστορία και το Δίκαιο απαιτούν να πέσει. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε».

Περισσότεροι από 5000 νεκροί και 2000 αγνοούμενοι. 48 χρόνια μετά, τα τουρκικά στρατεύματα κατέχουν το 37% του κυπριακού εδάφους. Και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλά ξανά για δύο κράτη, λέγοντας: «Υποστηρίζουμε πλήρως την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού και μια λύση ώστε τα δύο κράτη να διαπραγματευτούν μοντέλα συνεργασίας μεταξύ τους στο νησί».

«Ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων και για επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι εξήγγειλε νέες γεωτρήσεις: «Το νέο μας γεωτρύπανο προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα».

Νίκος Χαρδαλιάς και Κωνσταντίνος Φλώρος εκπροσώπησαν την ελληνική κυβέρνηση στη μέρα μνήμης στη Λευκωσία.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος