Τριάντα καταγγελίες στο χώρο της ενόργανης γυμναστικής (video)

Οι σοκαριστικές καταγγελίες που έκαναν 22 αθλητές για ακραίες προπονητικές μεθόδους στον χώρο της ενόργανης γυμναστικής ήταν μόνον η αρχή, καθώς ολοένα και περισσότεροι αθλητές καταγγέλλουν συμπεριφορές στα όρια του βασανισμού. Αποκαλυπτικοί είναι ολυμπιονίκες και πρωταθλητές της γυμναστικής, που μίλησαν στην κάμερα της ΕΡΤ.

Η απόφαση των 22 αθλητών να μιλήσουν, ανοίγει στόματα. Στο πλευρό τους άλλοι 8 συναθλητές τους. Προσφεύγουν στον εισαγγελέα, με βαρύτατες καταγγελίες που ξεκινούν από το 1985 αλλά πλέον φθάνουν και στο σήμερα και αφορούν εν ενεργεία προπονητές, σωματείων, συλλόγων ακόμη και σε επίπεδο εθνικής ομάδας.

Ο δικηγόρος των αθλητών Αλέξανδρος Αδαμίδης αναφέρει: “Κάποιοι από αυτούς έχουν σήμερα θέσεις και ασχολούνται ακόμη με τον αθλητισμό. Θα παρακαλούσα, κατ’ εντολή των πελατών μου, να σταματήσουν κάποιοι από αυτούς να ζητούν συγγνώμη και εμπράκτως να την ζητήσουν με την παραίτησή τους, από όποια θέση και αν κατέχουν”.

Οι αθλητές καταγγέλλουν ακραίες, βίαιες μεθόδους προπόνησης στο όριο του βασανισμού. Η πρώην πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής Δήμητρα Καστρίτση μίλησε στην ΕΡΤ για όσα και η ίδια είχε βιώσει: “Λεκτική κακοποίηση έχω δεχθεί, σεξουαλικά υπονοούμενα και κάπoιες άλλες αθλήτριες που λένε και κάποια άλλα πράγματα.
Σε μια ηλικία 5 ετών, τρυφερή και αργότερα 14 ετών. Να τρέξεις με μείον βαθμούς έξω σε σημείο να τρέμουν τα πόδια σου να μην μπορείς να περπατήσεις”.

Καταγγέλλουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία, σεξουαλική παρενόχληση, προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

“Η προπονήτρια μας κακοποιούσε το μυαλό και το κορμί. Μια φορά σήκωσε ένα κορίτσι από τη μπλούζα, την ταρακούνησε στον αέρα, την πέταξε στο έδαφος και μετά την κλώτσησε. Εμένα με είχε σηκώσει στον αέρα από τα αυτιά και κάποια στιγμή τα αυτιά μου, από πίσω, μάτωσαν”, ανέφερε μιλώντας στο newsit.gr η Έφη Δήμου, πρώην πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής.

“Να βρουν το θάρρος να τους κατονομάσουν και να ακουστεί συγγνώμη”, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης.

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6, ανέφερε: “Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε άμεσα εφόσον έχουμε κάποια στοιχεία, κάποια ονόματα, και συγκεκριμένα περιστατικά”.

Όλοι οι αθλητές αναμένεται να αποταθούν και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος