Φαρμακευτική κάνναβη: Ανακουφισμένη δηλώνει η πρώτη ασθενής που έλαβε σκεύασμα στην Ελλάδα – Σε ποιους ασθενείς χορηγείται

Ασθενείς με χρόνιο πόνο που κρίνονται κατάλληλοι να τους χορηγηθεί θεραπεία μπορούν πλέον, να αναζητήσουν και να βρουν στην Ελλάδα φαρμακευτική κάνναβη. Ειδικός κωδικός ενεργοποιήθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφιση της ΗΔΙΚΑ στις 15 Φεβρουαρίου.

Η Άννα Παγκά ασθενής με ψωριασική αρθρίτιδα, υπέφερε από τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και από τις παρενέργειες των θεραπειών στις οποίες είχε υποβληθεί από το 2017, πριν ακόμα αναζητήσει στο εξωτερικό την φαρμακευτική κάνναβη. Πλέον είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα, στην οποία χορηγήθηκε το συνταγογραφούμενο σκεύασμα. «Μετά από τόσα χρόνια αναμονής έχουμε την ευτυχία, ελευθερία όλοι οι ασθενείς να μπορούμε να παραλάβουμε νόμιμα το φάρμακο μας από το φαρμακείο», λέει η ίδια.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τα κανναβινοειδή δεν ανήκουν στις θεραπείες πρώτης γραμμής και δεν χορηγούνται μετά από αίτημα του ασθενούς, αλλά μόνον εφόσον κρίνει ο γιατρός, ο οποίος θα αποφασίσει και τη δοσολογία.

«Υπάρχουν παρενέργειες, υπάρχουν αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, σίγουρα η κάνναβη δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη από φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε αλλά έχει το δικό της κομμάτι στη φαρμακολογία και αξίζει το σεβασμό μας ακριβώς γι αυτό για είναι ένα ακόμα φάρμακο», δήλωσε η αναισθησιολόγος και Πρόεδρος της ιατρικής εταιρείας για τα κανναβινοειδή.

Η συνταγογράφηση, ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανθεκτικού – χρόνιου πόνου και εφόσον οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες ή αντιμετωπίζουν παρενέργειες. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στην επιληψία, τον αυτισμό, την άνοια και το γλαύκωμα.

«Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε η συνεργασία δύο διαφορετικών κυβερνήσεων της κυβερνήσεως Τσίπρα και της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Έχουμε παραγωγή και διάθεση έχουμε πλέον το πρώτο εργοστάσιο στην Κόρινθο…», δήλωσε ο Υπ. Υγείας, Α. Γεωργιάδης.

Ύστερα από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης και στη χώρα μας, έχουν επιλεγεί για τη χορήγησή της 25 ασθενείς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος