Το Κοσσυφοπέδιο έχει χάσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ σε εξωτερική χρηματοδότηση που σχετίζεται με έργα προστασίας του περιβάλλοντος και ενέργειας, μεταξύ άλλων, από τότε που η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις το 2023, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης GAP Institute.
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αμφισβητεί το ποσό, αλλά η έκθεση, που συντάχθηκε από έναν τοπικό φορέα, παρέχει μια από τις πρώτες ανεξάρτητες αξιολογήσεις του αντίκτυπου σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για τον ρόλο της στην αύξηση των εθνοτικών εντάσεων στη βόρεια περιοχή της με σερβική πλειοψηφία, αναφέρει το Reuters.
«Αυτά τα μέτρα είχαν σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες, κοστίζοντας στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 613,4 εκατομμύρια ευρώ σε ανασταλμένα ή επ’ αόριστον αναβληθέντα έργα», σημείωσε το Ινστιτούτο GAP στην έκθεσή του.
Τα επηρεαζόμενα κεφάλαια σχετίζονται με διάφορα χρηματοοικονομικά μέσα που έχουν βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο να αναπτυχθεί από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.
Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο είναι το περιβάλλον και η ενέργεια, όπου έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 460 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η έκθεση. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για μια χώρα που χρειάζεται απεγνωσμένα να μειώσει την εξάρτησή της από την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα, σημειώνει το Reuters.
Νωρίτερα φέτος, το Reuters εντόπισε τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ σε δεσμευμένα κεφάλαια. Η ΕΕ δεν παρείχε στοιχεία.
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αμφισβητεί τα ποσά, με έναν εκπρόσωπο να δηλώνει στο Reuters την Τρίτη ότι, εκτός από τα 7,1 εκατομμύρια ευρώ που η Πρίστινα λέει ότι χάθηκαν λόγω συμβάσεων που έληξαν, τα κεφάλαια «ούτε χάθηκαν ούτε κινδυνεύουν», καθώς θα επαναχρησιμοποιηθούν όταν αρθούν οι κυρώσεις.
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλοκ θα αρχίσει να άρει τις κυρώσεις «σταδιακά» εάν το Κοσσυφοπέδιο λάβει μέτρα για την επίλυση των εντάσεων στο βορρά.
Ένας ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΕ θα αρχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την παροχή κεφαλαίων.
Το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από ορισμένα μέλη της ΕΕ, γεγονός που καθιστά την άρση των κυρώσεων πιο δύσκολη, σημειώνει το Reuters.
Μια σταδιακή άρση «δεν είναι πολύ σημαντική και είναι πολύ απίθανο η ΕΕ να μπορέσει να προχωρήσει με τη χρηματοδότηση», δήλωσε ο διπλωμάτης.
Το Κόσοβο φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά η διαδικασία αυτή έχει υπονομευτεί, μεταξύ άλλων, από τον ρόλο του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι στην κλιμάκωση των εντάσεων στο βορρά, κλείνοντας συστηματικά σερβικά ιδρύματα, απαγορεύοντας τη χρήση του σερβικού δηναρίου πέρα από τα σύνορά του και καταπνίγοντας το εμπόριο, γράφει επίσης το Reuters.
Μετάφραση – Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγές: Reuters, euractiv.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος