Έκθεση Europol: Οι λαθρέμποροι μεταναστών και διακινητές ανθρώπων έχουν γίνει πιο ψηφιακοί και εξαιρετικά ευπροσάρμοστοι

Οι δραστηριότητες λαθρεμπορίας μεταναστών αυξήθηκαν σημαντικά το 2021, καθώς η αυξημένη ψηφιοποίηση που επέφερε η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία κάθε πτυχής της κοινωνίας μας τονίζει σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Europol.

Σύμφωνα με την έκθεση οι εγκληματίες από την αρχή της πανδημίας COVID-19, έχουν προσαρμοστεί στους νέους κανόνες και περιορισμούς και εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους που έχει ως αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι μεταναστών και ειδικότερα οι έμποροι ανθρώπων να συνεχίσουν να ευδοκιμούν παρά τις αλλαγές αυτές προσαρμόζοντάς τον τρόπο με τον οποίο στρατολογούν, μεταφέρουν και εκμεταλλεύονται τα θύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λαθρεμπορίας Μεταναστών καταγράφηκαν το 2021, τουλάχιστον 6139 νέες περιπτώσεις λαθρεμπορίας μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων που υποστηρίχθηκαν από την Europol το 2021, πραγματοποιήθηκαν 55 ημέρες επιτόπιας δράσης με εμπειρογνώμονες της Europol, συντάχθηκαν 1246 επιχειρησιακές εκθέσεις, ενώ προσδιορίστηκαν 26 στόχοι υψηλής αξίας.

Η χρήση ψηφιακών υπηρεσιών

Το 2021 σημειώθηκε παράλληλα αύξηση του ρόλου που διαδραματίζουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στο λαθρεμπόριο μεταναστών και στην εμπορία ανθρώπων. Οι λαθρέμποροι μεταναστών έχουν επεκτείνει τη χρήση πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών για κινητά προκειμένου να προσφέρουν τις παράνομες υπηρεσίες τους. Οι έμποροι ανθρώπων έχουν καταχραστεί την ανωνυμία του διαδικτυακού περιβάλλοντος για να στοχεύσουν ευάλωτα άτομα και στη συνέχεια να τα εκμεταλλευτούν τόσο μέσω ιστοτόπων συνοδείας όσο και μέσω πλατφορμών γνωριμιών. Για να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα απειλή, η Europol συντόνισε την πρώτη ημέρα δράσης παραπομπής με στόχο τη διευκόλυνση των υπηρεσιών παράνομης μετανάστευσης που προσφέρονται διαδικτυακά, μεταξύ άλλων απαντήσεων.

Νέες εξελίξεις

Η έκθεση αναφέρει πως το 2021 σημειώθηκε αύξηση των συνοριακών διελεύσεων στην ΕΕ και στις δευτερεύουσες μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Έγινε η βέλτιστη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών τόσο στη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης όσο και στην εμπορία ανθρώπων. Ο αυξημένος αριθμός αφίξεων έχει τοποθετήσει την Κύπρο μπροστά από την Ελλάδα ως την εξέχουσα περιοχή προσγείωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μεταναστευτική πίεση στη διαδρομή των ανατολικών συνόρων μέσω της Λευκορωσίας έχει επηρεάσει την αύξηση της παρουσίας εγκληματικών δικτύων που διευκολύνουν τη δευτερεύουσα μετακίνηση κατά μήκος αυτής της διαδρομής. Οι δραστηριότητες λαθρεμπορίου στη θαλάσσια διέλευση προς την Ιταλία σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ το τέλος για αυτό το ταξίδι εκτινάχθηκε από 6.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ. Τέλος παρατηρήθηκε αυξημένη πολυ-εγκληματικότητα των δικτύων λαθρεμπορίας μεταναστών που δραστηριοποιούνται κατά μήκος των οδών της Δυτικής Μεσογείου και της Δυτικής Αφρικής·

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος