Έκθεση ACER: Ανάκαμψη ζήτησης, περιορισμένη προσφορά με τιμές ρεκόρ και υψηλότερες εκπομπές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2021

Το 2021, η οικονομική ανάκαμψη οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ωστόσο, η ανταγωνιστική προσφορά φυσικού αερίου ως προς τις τιμές αποδείχθηκε περιορισμένη. Και παρά το γεγονός ότι η εγκατεστημένη δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, χρειαζόταν αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτές πηγές για να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση.

Αυτό τονίζεται σήμερα σε προδημοσίευση της ετήσιας έκθεσης παρακολούθησης της αγοράς ενέργειας από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ όπου παρουσιάζεται μια επισκόπηση των κύριων τάσεων στις αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου το 2021.

Ο εφοδιασμός φυσικού αερίου δεν συμβάδισε, όπως σημειώνεται με την αύξηση της ζήτησης δεδομένου του παγκόσμιου ανταγωνισμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο , των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και των σημαντικά χαμηλότερων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αυξημένη ζήτηση

Η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά φυσικού αερίου οδήγησαν σε απότομη άνοδο των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου με αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας . Και τα δύο προϊόντα έφτασαν σε υψηλές τιμές ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους. Η ένταση εκπομπών της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν σε μια ισχυρή στροφή από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα το 2021.

Αν και οι αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ΕΕ αντιμετώπισαν κλονισμό τιμών το 2021, η ολοκλήρωση της αγοράς που επιτεύχθηκε δεν ανατράπηκε. Στην πραγματικότητα, η σύγκλιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες, ενώ η σύγκλιση των τιμών της επόμενης ημέρας του φυσικού αερίου αυξήθηκε επίσης σε ορισμένες περιοχές.

Η επισκόπηση των εξελίξεων στις αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εξετάζει επίσης την εμφάνιση αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, την εξέλιξη του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την αποθήκευση αερίου και τις εξελίξεις στο υγροποιημένο φυσικό αέριο στο πλαίσιο των υψηλών τιμών ενέργειας το 2021.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος