Η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν οι Βρυξέλλες, προτού οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίου, σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η συνεργασία εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.
Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στη Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν αντιτείνει πως η Άγκυρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το νομικό της πλαίσιο για την τρομοκρατία τη στιγμή που μάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.
Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία ότι η τουρκική νομοθεσία -και ιδίως ο ορισμός της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», που χαρακτηρίζεται υπερβολικά ευρύς- θα χρησιμοποιηθεί για να διωχθούν οι διαφωνούντες.
Όπως προέβλεψε στο περιθώριο της Συνόδου η Άγκελα Μέρκελ, η εξαίρεση της Τουρκίας από τη θεώρηση διαβατηρίου είναι απίθανο να εφαρμοστεί εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί, δηλαδή την 1η Ιουλίου.
Ανησυχία Μέρκελ για την άρση ασυλίας βουλευτών
«Το κατέστησα σαφές στη συζήτηση σήμερα ότι θεωρώ επίσης ότι χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, χρειαζόμαστε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο» στην Τουρκία, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του 1/4 των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο», επέμεινε η Μέρκελ.
Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος -ώστε να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών- έχει βασικό στόχο να εξαλειφθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα, από την τουρκική Βουλή.
Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/MICHAEL KAPPELER
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος