ΕΚΠΑ για επίθεση στη Νομική: Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων

Ανακοίνωση σχετικά με τα το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε στην Νομική, εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων που φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας τόσο πριν την είσοδό τους στο πανεπιστημιακό κτίριο όσο και μετά την επίθεση και έξοδό τους από αυτό», τονίζει και επισημαίνει πως «η Διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει αιτηθεί στην Πολιτεία κοστολογημένη χρηματοδότηση ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού φυλάκων για την επαρκή φύλαξη των κτιρίων και η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας με σκοπό να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους του Ιδρύματος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης, σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση φοιτητών στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και για την ακριβή πληροφόρηση της πανεπιστημιακής κοινότητας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από φοιτητές Τμήματος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, με τη συμμετοχή Καθηγητών της ίδιας Σχολής.

2) Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μεγάλη ομάδα (περίπου 10) αγνώστων στο Πανεπιστήμιο ατόμων, τα οποία εισήλθαν από αδιευκρίνιστη προέλευση στο κτίριο του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

3) Η Διοίκηση της Σχολής ενημέρωσε αμέσως την Ελληνική Αστυνομία για το συμβάν, η οποία ανταποκρίθηκε αλλά όταν έφτασε στο κτίριο, οι εισβολείς είχαν εξαφανιστεί. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων που φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας τόσο πριν την είσοδό τους στο πανεπιστημιακό κτίριο όσο και μετά την επίθεση και έξοδό τους από αυτό.

4) Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αυτεπάγγελτη σε όλους τους Πανεπιστημιακούς χώρους, όταν πραγματοποιούνται ποινικά αδικήματα (οι Πανεπιστημιακοί χώροι ως προς τη δυνατότητα παρέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας δεν διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο).

5) Μέλη της Διοίκησης του Πανεπιστημίου (ο Πρύτανης, ο Κοσμήτορας της Σχολής και η Διοίκηση του Τμήματος) από την πρώτη στιγμή ήταν συνεχώς δίπλα στον τραυματία (από τη διακομιδή έως το εξιτήριό του από το Νοσοκομείο). Η άμεση κινητοποίηση και η συνεργασία της Διοίκησης του Πανεπιστημίου με τη Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας και του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» είχαν ως αποτέλεσμα όλες οι εξετάσεις να ολοκληρωθούν ταχύτατα και ο υποψήφιος διδάκτορας να λάβει εξιτήριο εντός ολίγων ωρών

6) Το Πανεπιστήμιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία στελεχώνοντας τη Μονάδα Ασφαλείας και συγκροτώντας την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας η οποία έχει καταρτίσει τους προβλεπόμενους κανονισμούς και σχέδια ασφάλειας του Ιδρύματος. Επισημαίνουμε ότι έχουμε ζητήσει πολλάκις τη συνδρομή των συναρμοδίων Υπουργείων για θέματα ασφάλειας και προστασίας του Ιδρύματος.

7) Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει αιτηθεί στην Πολιτεία κοστολογημένη χρηματοδότηση ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού φυλάκων για την επαρκή φύλαξη των κτιρίων και η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας με σκοπό να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους του Ιδρύματος.

8) Είναι προφανές ωστόσο ότι για φαινόμενα που αφορούν εξωπανεπιστημιακά άτομα, εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες κουκουλοφόρων, κανένα Πανεπιστήμιο δεν δύναται να έχει τα μέσα να τα αντιμετωπίσει από μόνο του, αυτό αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας.

9) Σε κάθε περίπτωση ισχυρή βούληση της παρούσας Διοίκησης είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των περιστατικών βίας και παραβατικότητας, χωρίς καμία απολύτως ανοχή σε αυτά από όπου και αν προέρχονται.

10) Σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου ενεργεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα απέναντι σε περιστατικά βίας τα οποία τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

11) Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε στοχοποίηση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου όσον αφορά στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας είναι άνευ περιεχομένου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος