Εκνευρισμός επικρατεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πρόκριση της υποψηφίου της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα λάβει χώρα στις 24 Απριλίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 28,1 ως 29,5% των ψήφων, ενώ η Λεπέν από το 23,3 ως το 24,4%, κατά τους υπολογισμούς τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos), όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει την προεδρία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, η αναμέτρηση των δυο υποψηφίων αναγγέλλεται πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017. Στιγμή-κλειδί του επόμενου δεκαπενθημέρου αναμένεται ότι θα είναι η παραδοσιακή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου.
Το 2017, ο Μακρόν σάρωνε το γαλλικό πολιτικό σκηνικό και την αντίπαλό του (66,1% στον δεύτερο γύρο), όμως φέτος η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν –του πρώτου υποψήφιου της άκρας δεξιάς που πέρασε στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το 2002– φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένη. Επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων –τη βασική ανησυχία του εκλογικού σώματος, κατά τις δημοσκοπήσεις.
Για τον Αντριάν Τιερί, 23χρονο υποστηρικτή του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν γύρισε όλη τη Γαλλία στην προεκλογική της εκστρατεία και απέδειξε ότι «ξέρει πώς να μιλήσει στον κόσμο για τα χειροπιαστά προβλήματά του».
Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν, σε μεγάλο βαθμό αφοσιωμένος στη διπλωματία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν φάνηκε να δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στον πρώτο γύρο. Το άνετο προβάδισμά του, που έφθανε ως και τις 10 μονάδες κατά ορισμένες δημοσκοπήσεις μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, συρρικνώθηκε θεαματικά.
Η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα είχε μεγάλο διεθνή αντίκτυπο –έχει παρομοιαστεί με το Brexit, ή την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ– με δεδομένες τις θέσεις της, τη διακηρυγμένη εχθρότητά της έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή την πρόθεσή της να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του NATO, «ώστε να μην εμπλακούμε πλέον σε συγκρούσεις που δεν είναι δικές μας», όπως έχει δηλώσει. Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Politico, αυτή η στάση προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ επειδή -παρά την καταδίκη της για την εισβολή στην Ουκρανία- η Λεπέν διατηρεί εδώ και καιρό καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο και έχει λάβει κομματικά δάνεια από ρωσική τράπεζα.
Η εκλογή της θα προκαλούσε πλήγμα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και το κόμμα της έχει αποσύρει την πρότασή του να εγκαταλείψει την ΕΕ, τη ζώνη Σένγκεν και το ευρώ, η Λεπέν παραμένει σε γενικές γραμμές ευρωσκεπτικίστρια, με σχέδια για μείωση των συνεισφορών της Γαλλίας στην ΕΕ και προώθηση ενός συνασπισμού με έθνη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που διοικούνται από ομοϊδεάτες πολιτικούς. Η Λεπέν έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού των συνόρων και να επαναφέρει τους ελέγχους στα εμπορεύματα που εισέρχονται στη Γαλλία, προκειμένου να καταπολεμηθεί η απάτη. Θέλει επίσης να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Σένγκεν, την οποία έχει χαρακτηρίσει «ανεφάρμοστη», και να την αντικαταστήσει με απλουστευμένους ελέγχους για τους πολίτες της ΕΕ.
Η Λεπέν παρουσιάζεται ως υπέρμαχος των φτωχών και των καταπιεσμένων έναντι των ελίτ και υπόσχεται στους Γάλλους να τους «επιστρέψει τα χρήματά τους», μέσω μιας σειράς γενναιόδωρων προτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους νέους ενήλικες και του ΦΠΑ στα καύσιμα. Η πρόκλησή της θα είναι να πείσει τους ψηφοφόρους και ιδίως τους συντηρητικούς, ότι οι οικονομικές προτάσεις της είναι βιώσιμες.
Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, κατηγορήθηκε ότι “σνόμπαρε” την προεκλογική εκστρατεία ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του μόλις τον περασμένο μήνα. Επιδιώκοντας να αποσπάσει ορισμένους ψηφοφόρους της Λεπέν που την υποστήριξαν για την οικονομική της πολιτική, ο Μακρόν υποσχέθηκε το βράδυ της Κυριακής να αντιμετωπίσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους ζωής. “Το μόνο σχέδιο για την αγοραστική δύναμη είναι το δικό μας!” διακήρυξε στους .
Οι υποστηρικτές του πάντως, ελπίζουν ότι παρά τις πρόσφατες αυτές ανατροπές, η διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 και η οικονομική ανάκαμψη της Γαλλίας θα αναγνωριστεί από τους Γάλλους ψηφοφόρους στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
ΠΗΓΗ: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος