ΕΚ: Βήματα προς την καθολική κατάργηση της θανατικής ποινής

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Την καθολική κατάργηση της θανατικής ποινής συζητά σήμερα το απόγευμα η Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος είναι να συμμετάσχει μέσα από την ακρόαση με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και μελετητές στην συζήτηση για την ενίσχυση των στρατηγικών και διεθνών συνεργασιών για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μια σαφής συνολική τάση για τη μείωση της χρήσης της θανατικής ποινής παγκοσμίως. Ωστόσο, οι εκτελέσεις μεγάλης κλίμακας και η επαναφορά της εφαρμογής της θανατικής ποινής σε ορισμένες χώρες προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Η ΕΕ επιδιώκει την καθολική κατάργηση της θανατικής ποινής στον κόσμο ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας στην εξωτερική της πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ενεργειών της ΕΕ που προωθούν και υποστηρίζουν την κατάργηση, δηλώνοντας δημόσια την αντίθεσή του στη χρήση της θανατικής ποινής σε μεμονωμένες περιπτώσεις και χρησιμοποιώντας την επιρροή του στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια παγκοσμίως μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος