ΕΚ: Τα διεθνή εγκλήματα, το εμπόριο και οι μεταφορές στην Ουκρανία  στο επίκεντρο των επιτροπών και της Ολομέλειας

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ενιαία ψηφιακή αγορά, ζητήματα διεθνών εγκλημάτων, εμπορίου και μεταφορών στην Ουκρανία, τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης  καθώς και θέματα που αφορούν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας θα απασχολήσουν τις επιτροπές αλλά και την ενδιάμεση Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την εβδομάδα που ξεκινά.

Συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου θα ψηφίσει για την άρση όλων των εισαγωγικών δασμών σε οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από την Ουκρανία, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της χώρας. Οι ευρωβουλευτές θα εγκρίνουν αυτόν τον φάκελο χρησιμοποιώντας τη γρήγορη διαδικασία, έτσι ώστε η τελική ψηφοφορία να διεξαχθεί ήδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας

Παράλληλα αύριο Τρίτη η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού θα συζητήσει με τον Υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρε Κουμπρακόφ σχετικά με την τελευταία κατάσταση στη χώρα όσον αφορά τις υποδομές μεταφορών, τις ανάγκες ανάκαμψης και την υποστήριξη της ΕΕ.

Αύριο Τρίτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων θα εγκρίνει έξι εκθέσεις, μέρος της δέσμης «Fit for 55 μέχρι το 2030», η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Αυτές αφορούν το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών γενικά και το σύστημα εκπομπών της αεροπορίας, ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, η χρήση γης και η δασοκομία, η κατανομή προσπαθειών και το ταμείο κοινωνικού κλίματος.

Την Τετάρτη η πληροφοριοδότης του Facebook Φράνσις Χάουγκεν θα συζητήσει με την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών τον αντίκτυπο του πρόσφατα συμφωνηθέντος νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες και του νόμου για τις ψηφιακές αγορές κατά την προετοιμασία της αντιπροσωπείας της IMCO για επίσκεψη στο Σίλικον Βάλευ. Προηγουμένως, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα κύρια επιτεύγματα των διαπραγματεύσεων με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για την Ψηφιακή Μετάβαση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες

Την ίδια ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Διφοβίας, του Διασεξισμού και της Τρανσφοβίας η Πρόεδρος του ΕΚ Metsola, μαζί με τους Προέδρους της Διακομματικής Ομάδας LGBTI του ΕΚ, Marc Angel και Terry Reintke, για να τιμήσουν την ημέρα θα συμμετάσχουν σε ένα Facebook Live για την υποστήριξη και την εργασία του Κοινοβουλίου σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ, ενώ και η Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πραγματοποιήσει συζήτηση με ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Εν τω μεταξύ κατά την διάρκεια της ενδιάμεσης Ολομέλειας του ΕΚ οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη επί ψηφίσματος σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απάντηση της ΕΕ. Την ίδια μέρα, θα συζητήσουν επίσης την ενεργειακή ασφάλεια και τις πρόσφατες περικοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Το πρωί της Πέμπτης, το κοινοβούλιο θα συζητήσει πώς θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Από την εισβολή, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για πολυάριθμες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο ουκρανικό έδαφος.

Νωρίτερα την Τετάρτη στις 15.00, η ​​Μάγια Σαντού, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, θα μιλήσει στους ευρωβουλευτές σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, ενώ την επόμενη ημέρα οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την ετήσια έκθεση εφαρμογής για τη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Η Ολομέλεια θα κλείσει με την έγκριση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15%. Το προσχέδιο κειμένου ζητά μια ρήτρα αναθεώρησης που θα επιτρέπει την αναθεώρηση του ετήσιου ορίου εσόδων πάνω από το οποίο μια πολυεθνική εταιρεία θα υπόκειται στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος