ΕΚ:  Συνδυασμός Ευρωπαϊκού Εξάμηνου με τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης, για βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους

Να συνδυαστεί το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο με τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα τους εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες ανισότητες πλούτου στην ΕΕ ζήτησαν κατά την διάρκεια συζήτησης με τους αρμόδιους επιτρόπους της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόφσκις και Πάολο Τζεντιλιόνι τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συζήτηση επιστράφηκε σε ζητήματα που κυριάρχησαν στην τελευταία  συνάντησή τους, όπως η απενεργοποίηση της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής το 2023 εν μέσω των συνεχιζόμενων ανισοτήτων στην ΕΕ, ενώ υποβλήθηκαν προτάσεις για μια ισχυρότερη ευθυγράμμιση μεταξύ της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των Εθνικών Σχεδίων και των Συστάσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη Χώρα .

Άλλωστε η Γενικής Ρήτρας Διαφυγής επέτρεψε στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης του COVID-19, καθώς μπόρεσαν να απομακρυνθούν από τις συνήθεις δημοσιονομικές απαιτήσεις. Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής επέμειναν και πάλι ότι η απενεργοποίηση της  Ρήτρας μπορεί να είναι πρόωρη εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της παραλλαγής  Όμικρον παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας, τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό και τις διεθνείς εντάσεις. Πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν το ζήτημα των επίμονων διαφορών πλούτου στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών των κατοικιών, αποκλείοντας τους νέους από την αγορά ακινήτων.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Βαλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι η οικονομία της ΕΕ έχει ήδη ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα, παρουσιάζοντας ως απόδειξη το χαμηλό επίπεδο ανεργίας, υπενθύμισε επίσης στους ευρωβουλευτές ότι η απόφαση της Ρήτρας Διαφυγής βασίζεται σε δεδομένα και μπορεί να τροποποιηθεί σε περίπτωση μεγάλου οικονομικού σοκ. Οι επίτροποι διαβεβαίωσαν επίσης τους ευρωβουλευτές ότι η Επιτροπή θα μοιραστεί δημοσιονομική καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων το 2023 και θα συνεργαστεί επίσης με τα κράτη μέλη για τη μείωση των χρεών τους μετά την κρίση με τρόπο που να μην εμποδίζει την ανάπτυξή τους

Οι ευρωβουλευτές πρότειναν να συνδυαστεί το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο με τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης , αποφεύγοντας ταυτόχρονα τυχόν επικαλύψεις και διοικητικό φόρτο για τα κράτη μέλη. Πρότειναν ότι η μεγαλύτερη ιδιοκτησία των Σχεδίων και η ετοιμότητα για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προκύπτουν όχι μόνο από τη χρηματοδότηση με βάση την υλοποίηση αλλά και από τη μεγαλύτερη συμμετοχή των κρατών μελών στο σχεδιασμό των εθνικών τους σχεδίων ανάκαμψης σύμφωνα με τις δικές τους επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές ανάγκες.

Οι Επίτροποι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν διδάγματα που αντλήθηκαν από τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αλλά διαβεβαίωσαν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Είπαν επίσης ότι η διασύνδεση μεταξύ των Εθνικών Σχεδίων και του ευρωπαϊκού εξαμήνου θα είναι μέρος της αναθεώρησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, για την οποία η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση τους επόμενους μήνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος