ΕΚ: Συμφωνία για την πρόταση μείωσης των ηλεκτρονικών απορριμμάτων με κοινούς φορτιστές 

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Υπερ ενός κοινού φορτιστή για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, μειώνοντας τα ηλεκτρονικά απόβλητα και κάνοντας πιο βολική τη χρήση διαφορετικών κινητών τηλεφώνων, tablet και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών τάχθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών εγκρίνοντας τη θέση της σχετικά με την αναθεωρημένη οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό.

Νέοι κανόνες

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζονται πλέον νέο φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή και μπορούν να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για όλα τα μικρού και μεσαίου μεγέθους ηλεκτρονικά τους gadget. Κινητά τηλέφωνα, tablet, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία, επαναφορτιζόμενα μέσω ενσύρματου καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή. Οι εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για συσκευές που είναι πολύ μικρές για να διαθέτουν θύρα USB Type-C, όπως έξυπνα ρολόγια, προγράμματα παρακολούθησης υγείας και ορισμένος αθλητικός εξοπλισμός.

Αυτή η αναθεώρηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας των προϊόντων, ιδίως των ηλεκτρονικών ειδών στην αγορά της ΕΕ, και για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Σαφείς πληροφορίες σχετικά με τη φόρτιση

Απαιτούνται επίσης σαφείς πληροφορίες και ετικέτες σε νέες συσκευές σχετικά με τις επιλογές φόρτισης, καθώς και εάν ένα προϊόν περιλαμβάνει φορτιστή. Αυτό θα βοηθούσε, να αποφευχθεί η σύγχυση και να διευκολυνθούν οι αποφάσεις αγοράς για τους καταναλωτές που συχνά διαθέτουν πολλές διαφορετικές συσκευές και δεν χρειάζονται πάντα πρόσθετους φορτιστές.

Με την αυξανόμενη χρήση της ασύρματης φόρτισης, οι ευρωβουλευτές θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια στρατηγική έως το τέλος του 2026 που επιτρέπει την ελάχιστη διαλειτουργικότητα οποιωνδήποτε νέων λύσεων φόρτισης. Στόχος είναι να αποφευχθεί ένας νέος κατακερματισμός στην αγορά, να συνεχιστεί η μείωση των περιβαλλοντικών αποβλήτων, να εξασφαλιστεί η ευκολία των καταναλωτών και να αποφευχθούν τα λεγόμενα «lock-in» αποτελέσματα που δημιουργούνται από ιδιόκτητες λύσεις χρέωσης.

Μόλις το Κοινοβούλιο  εγκρίνει αυτό το σχέδιο διαπραγματευτικής θέσης στη σύνοδο της ολομέλειας του Μαΐου, οι ευρωβουλευτές θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος