ΕΚ: Συμφωνία για κανόνες που διασφαλίζουν τον θεμιτό ανταγωνισμό από μεγάλες πλατφόρμες και περισσότερες επιλογές για τους χρήστες

Στους νέους κανόνες της ΕΕ που αφορούν τον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών στην αγορά συμφώνησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο. Ο νέος  κανονισμός για τις Ψηφιακές Αγορές θα βάζει σε μαύρη λίστα ορισμένες πρακτικές που χρησιμοποιούνται από μεγάλες πλατφόρμες που ενεργούν ως «φύλακες» και θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διενεργεί έρευνες αγοράς και να επιβάλλει κυρώσεις για συμπεριφορές όταν δεν υπάρχει συμμόρφωση.

Η νομοθετική πρωτοβουλία στοχεύει μεγάλες εταιρείες που παρέχουν τις λεγόμενες «υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας» που είναι πιο επιρρεπείς σε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές, όπως τα κοινωνικά δίκτυα ή οι μηχανές αναζήτησης, με κεφαλαιοποίηση αγοράς τουλάχιστον 75 δις. ευρώ ή ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 7,5 δις. Για να χαρακτηριστούν ως «gatekeepers», αυτές οι εταιρείες πρέπει επίσης να παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες, όπως προγράμματα περιήγησης, ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν τουλάχιστον 45 εκ. μηνιαίους τελικούς χρήστες στην ΕΕ και 10.000 ετήσιους επιχειρηματικούς χρήστες.

Τέρμα στις μεγάλες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι μεγαλύτερες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Whatsapp, το Facebook Messenger ή το iMessage θα πρέπει να ανοίξουν και να συνεργαστούν με μικρότερες πλατφόρμες μυνημάτων. Οι χρήστες μικρών ή μεγάλων πλατφορμών θα μπορούν στη συνέχεια να ανταλλάσσουν μηνύματα, να στέλνουν αρχεία ή να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, δίνοντάς τους έτσι περισσότερες επιλογές. Όσον αφορά την υποχρέωση διαλειτουργικότητας για τα κοινωνικά δίκτυα, οι συννομοθέτες συμφώνησαν ότι αυτές οι διατάξεις διαλειτουργικότητας θα αξιολογηθούν στο μέλλον.

Εξασφαλίστηκε επίσης ότι ο συνδυασμός προσωπικών δεδομένων για στοχευμένη διαφήμιση θα επιτρέπεται μόνο με τη ρητή συγκατάθεση, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η απαίτηση να επιτρέπεται στους χρήστες να επιλέγουν ελεύθερα το πρόγραμμα περιήγησής τους, τους εικονικούς βοηθούς ή τις μηχανές αναζήτησης.

Τα πρόστιμα

Όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση προς τους κανόνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της το προηγούμενο οικονομικό έτος και 20% σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων. Σε περίπτωση συστηματικών παραβάσεων, η Επιτροπή μπορεί να τους απαγορεύσει την εξαγορά άλλων εταιρειών για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο εισηγητής του νέου κανονισμού και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου, Αντρέας Σβαμπ τόνισε πως εγκαινιάζεται μια νέα εποχή τεχνολογικών ρυθμίσεων παγκοσμίως βάζοντας τέλος στη διαρκώς αυξανόμενη κυριαρχία των εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας, οι οποίες θα πρέπει να δείξουν ότι επιτρέπουν επίσης τον θεμιτό ανταγωνισμό στο διαδίκτυο.

Αφού οριστικοποιηθεί το νομικό κείμενο σε τεχνικό επίπεδο και ελεγχθεί από νομικούς, θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και οι κανόνες θα ισχύουν έξι μήνες μετά.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος