ΕΚ: Το απόγευμα η συζήτηση για τα φαινόμενα της διαφθοράς, την διαφάνεια και τις ξένες παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η δήλωση της Επιτροπής σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις καταγγελίες περί διαφθοράς και ξένων παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το Μαρόκο, και την ανάγκη αύξησης της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προστέθηκε ως θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα Τρίτη το  απόγευμα, μετά την ώρα των ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τιμές των τροφίμων.

Η συζήτηση αποφασίστηκε έπειτα από την κατάθεση έξι διαφορετικών προτάσεων για το ίδιο θέμα αλλά με διαφορετική οπτική απο πολιτικές ομάδες του ΕΚ, οι οποίες συγκεράστηκαν τελικά σε μια, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας που ακολούθησε με 385 ψήφους υπερ και 4 αποχές.

Το στίγμα των προθέσεων από την Ρομπέρτα Μετσόλα

Νωρίτερα και κατά την έναρξη της διαδικασίας η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα είχε τονίσει μεταξύ άλλων, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ότι, «θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική για την καταπολέμηση του φαινομένου των ‘περιστρεφόμενων θυρών’, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη λογοδοσία και τον έλεγχο των εκπροσώπων συμφερόντων, πώς μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας. Θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και από εκείνους που εκπροσωπούν τα συμφέροντα τρίτων χωρών και από πρώην ευρωβουλευτές. Θα ρίξουμε φως στο τι κάνουμε ως ευρωβουλευτές, με περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες που θα διατίθενται στο κοινό. Θα επιβάλουμε κανόνες που απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση με τις επίσημες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ιδίως όσον αφορά τις επαφές με τρίτες χώρες. Θα κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι το κοινό θα έχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις δηλώσεις για τα οικονομικά μας και θα εξασφαλίσουμε καλύτερη κατάρτιση σχετικά με τις καταγγελίες δημοσίου συμφέροντος και τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες. Θα ενισχύσουμε τα μέτρα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντισταθούμε στις ξένες παρεμβάσεις. Θα ενισχύσουμε τα συστήματά μας, θα αντιμετωπίσουμε τυχόν ελλείψεις και θα είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος