ΕΚ: Σφοδρή καταδίκη και άμεση δράση με κυρώσεις ζητούν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση των περιοχών από τον Πόυτιν

Σφοδρή κριτική και έντονη καταδίκη προκάλεσε στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναγνώριση από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν των δύο αυτονομιστικών περιοχών στην Ουκρανία. Οι πολιτικές ομάδες ζητούν άμεση ενεργοποίηση σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάνουν λόγο για καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών και εκτιμούν ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας θα ενταθεί περαιτέρω.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δια στόματος Μάνφρεντ Βέμπερ καταδικάζει σε ανάρτηση του στο twitter τις ενέργειες της Ρωσίας τονίζοντας ότι «ο Πούτιν καταπατά τις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνευτικής τάξης και την κυριαρχία των κρατών. Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη, σταθερή και να απαντήσει με ισχυρές κυρώσεις. Εμείς #StandWithUkraine .

«Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στην Ουκρανία» συνεχίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μίνσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».


Η αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τον Πούτιν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών του Μίνσκ τονίζει η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου με ανάρτηση της επικεφαλής Φκαρθία Πέρεζ. «Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι καιρός η ΕΕ και οι σύμμαχοί μας να σταματήσουν το Κρεμλίνο με τεράστιες κυρώσεις» καταλήγει.

Σε υψηλούς αυστηρούς τόνους και η δήλωση Προέδρου της πολιτικής ομάδας των Renew Στεφάν Σεζουρνέ. «Οι τελευταίες αποφάσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν αποτελούν παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας και απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις τόσο οικονομικά όσο και όσον αφορά τον έλεγχο των εξαγωγών. Η κυριαρχία της Ουκρανίας δεν είναι συζητήσιμη».

Ανάλογη και η δήλωση του Πέτρας Αουστρεβίτσιους από την ομάδα των Renew και αντιπρόεδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων που μίλησε προ ημέρων στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη». «Η αναγνώριση από τον Πούτιν των εδαφών που κατέλαβαν και προσαρτήθηκαν παράνομα το 2014 απαιτεί ισχυρή απάντηση της ΕΕ» υπογραμμίζει και οι πρόσθετες κυρώσεις και η διεθνής καταδίκη πρέπει να είναι πρώτη επιλογή». Παράλληλα σε δήλωση του σε εικόνα που αναρτήθηκε τονίζει ότι «η Ρωσία έχει γίνει επικίνδυνη για την Ευρώπη και τον κόσμο και η στρατηγική της δύσης, για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν πρέπει να αναθεωρηθεί».

Άμεσες, συντονισμένες και αποτελεσματικές κυρώσεις ζητά με ανάρτηση της η πολιτική ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο λεγόμενων δημοκρατιών των #Donetsk και #Luhansk αποτελεί επίθεση στην ουκρανική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Στεκόμαστε δίπλα σε όλο τον ουκρανικό λαό. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα με αποτελεσματικές κυρώσεις» υπογραμμίζουν με έμφαση.

Για περαιτέρω επιθετικότητα από την πλευρά της Ρωσίας κάνει λόγο η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών με δήλωση της ευρωβουλευτή Άννα Φοτίγια. «Η αναγνώριση των δημιουργημάτων που δημιούργησαν οι ρωσικές υπηρεσίες δεν αποτελεί απλώς περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας, παραβίαση των σημαντικότερων αρχών του διεθνούς δικαίου, αλλά και προάγγελο περαιτέρω επιθετικότητας. Είναι ώρα για αποφασιστική δράση και εφαρμογή των ανακοινωθέντων κυρώσεων».


Η πολιτική ομάδα της Αριστεράς  με δήλωση του δανού ευρωβουλευτή Νικολάι Βιλλουμσεν , τονίζει σε έντονο ύφος πως «Είναι σημαντικό η αναγνώριση από τον Πούτιν των αυτονομιστικών εδαφών στην ανατολική Ουκρανία να αντιμετωπιστεί με τεράστια πολιτική και οικονομική πίεση. Ένα πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η διακοπή του North Stream 2. Μια στρατιωτική απάντηση από την Ουκρανία, με τη σειρά της, θα ήταν να μπούμε κατευθείαν στη βάναυση παγίδα του Πούτιν» καταλήγει η ανάρτηση.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος