ΕΚ: Ρομπέρτα Μετσόλα: Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο της Ευρώπης σε έναν νέο κόσμο

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola έκανε την ακόλουθη δήλωση στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βερσαλλίες της Γαλλίας.

Η Μαριούπολη είναι μια πόλη που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ, αλλά είναι το όνομα μιας πόλης που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ο βομβαρδισμός μαιευτηρίου και παιδικού νοσοκομείου είναι μια πράξη που θα πέσει στην ύβρη. Μια πράξη απανθρωπιάς που συνοψίζει τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζουμε.

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία διέλυσε την ειρήνη που γνωρίζαμε από καιρό στην Ευρώπη. Έχει αλλάξει τα πάντα, μάλλον για πάντα. Και, η απάντησή μας πρέπει να είναι ανάλογη με τη σοβαρή, πραγματική και αυξανόμενη απειλή για τη συλλογική μας ασφάλεια.

Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο της Ευρώπης σε αυτόν τον νέο κόσμο

Πρώτον, πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας στην άμυνα και στις καινοτόμες τεχνολογίες και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας και Άμυνας. Αυτό που μπορεί να είναι προορατικό, ευέλικτο, ευκίνητο και ανθεκτικό. Αυτό που είναι ικανό να αντιμετωπίσει νέες απειλές. Αυτό σημαίνει να βάζουμε τα χρήματά μας εκεί που είναι. Σημαίνει μεταρρύθμιση της PESCO.

Σημαίνει αύξηση των εθνικών μας προϋπολογισμών και σημαίνει έξυπνη χρήση του κοινού μας προϋπολογισμού της ΕΕ, για να διασφαλίσουμε ότι οι ανάγκες σε ικανότητες μπορούν να αντιστοιχιστούν με συλλογική χρηματοδότηση όπου είναι απαραίτητο. Ο προϋπολογισμός της Ένωσης είναι το βασικό μας μέσο για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συνοχής.

Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και να κάνουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ να λειτουργεί για την πολιτική μας για την ασφάλεια και την άμυνα όπου κι αν προσθέτει αξία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό για να εφαρμόσουμε τη Στρατηγική Πυξίδα και να κάνουμε την Αμυντική Ένωση πραγματικότητα.

Ο Οργανισμός Άμυνας και οι άλλοι οργανισμοί της Ένωσης που εργάζονται επιτόπου θα πρέπει να υπαχθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Καθώς αναζητούμε τρόπους για να σπάσουμε περαιτέρω τα ταμπού και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα, θα πρέπει να εξετάσουμε ξανά αυτήν την επιλογή.

Δεύτερον, πρέπει να διπλασιάσουμε ξανά τις προσπάθειές μας για να μειώσουμε τις ενεργειακές μας εξαρτήσεις από το Κρεμλίνο.

Ο άμεσος στόχος μας πρέπει να είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Η ασφάλεια προέρχεται από την ποικιλομορφία – την ποικιλομορφία των πηγών ενέργειας, των προμηθευτών και των οδών εφοδιασμού μας.

Σε αυτή τη στιγμή της κρίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ενέργεια είναι –και ήταν πάντα– πολιτική. Η Ρωσία το έχει καταλάβει εδώ και χρόνια.

Τώρα είναι η ώρα η Ένωση να στείλει ένα σαφές μήνυμα με περιορισμό των εισαγωγών ρωσικών εξαγωγικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα, την επανεξέταση όλων των πιστοποιήσεων που έχουν χορηγηθεί σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες και την αντιμετώπιση των επιλογών αποθήκευσης αερίου, κοινές προμήθειες για φυσικό αέριο, και συστήματα κοινής χρηματοδότησης» κατέληξε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος