ΕΚ: Πρόταση για δημιουργία ετήσιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας τοπικού και λιανικού εμπορίου

Μια πρωτεύουσα της ΕΕ για το τοπικό και το λιανικό εμπόριο θα συμβάλει στην προώθηση της μοναδικότητας των πόλεων της ΕΕ, θα αναδείξει την σημασία του τοπικού εμπορίου, ενώ ένα σύστημα τοπικού και λιανικού εμπορίου της ΕΕ και άλλα μέτρα στήριξης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών μοντέλων στον τομέα του μικρού λιανικού εμπορίου, τονίζουν σε ψήφισμα τους τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ετήσια επιλογή πόλης

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει πρόταση για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του τοπικού εμπορίου και του λιανικού εμπορίου, η οποία θα επιλέγεται ετησίως από ένα συμβούλιο που αποτελείται από τοπικές εμπορικές ενώσεις, επιχειρηματίες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Η πόλη που θα επιλεγεί θα φιλοξενεί στη συνέχεια συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις για τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, για παράδειγμα την ψηφιοποίηση ή τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Προώθηση λιανικού εμπορίου

Επιπλέον σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, το σύστημα ευρωπαϊκής πρωτεύουσας τοπικού εμπορίου και λιανικού εμπορίου θα προωθήσει το τοπικό λιανικό εμπόριο και θα συμβάλει στη συλλογική συνειδητοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής σημασίας του. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι το σύστημα λιανικής έχει επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση του COVID-19 και τώρα αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, η έλλειψη τοπικού εμπορίου μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική, οικονομική και φυσική υποβάθμιση των αστικών κέντρων και περιοχών, ακόμη και να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης της ασφάλειας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

Νέες ευκαιρίες για το εμπόριο

Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι η ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου προκαλεί δραματικό μετασχηματισμό στον τομέα του λιανικού εμπορίου και ότι το λιανικό εμπόριο πολλαπλών καναλιών, που συνδυάζει τις offline και τις διαδικτυακές πωλήσεις, φέρνει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για τον κλάδο. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους τοπικούς εμπόρους με εκπαίδευση για να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στο διαδικτυακό εμπόριο και να καταστήσουν τον τομέα του λιανικού εμπορίου οριζόντια προτεραιότητα στα αναπτυξιακά τους σχέδια, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Σημειώνοντας ότι η έλλειψη τοπικού εμπορίου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερήμωση των αγροτικών περιοχών, οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη, να προωθηθούν φορολογικά κίνητρα για μικρούς εμπόρους που επιλέγουν να εγκατασταθούν σε αραιοκατοικημένες περιοχές για να καταπολεμήσουν τη δημογραφική πρόκληση στην ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος