ΕΚ: Προς έναν ανανεωμένο διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια και την άμυνα

Τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας συζητούν αύριο Τετάρτη το απόγευμα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές θα επικεντρωθούν στην έναρξη ενός νέου διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια και την άμυνα και τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτός ο διάλογος εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στη γειτονιά της ΕΕ και όχι μόνο. Θα εξετάσουν επίσης πώς να ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και την Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τα μέλη της Υποεπιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα θα ανταλλάξουν απόψεις με τον  Στέφανο Σαννινο, Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και τον Αντιναύαρχο Χερβε Μπλεγιάν, Γενικό Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ.

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης θα αφιερωθεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στην αμυντική αγορά ΕΕ-ΗΠΑ και τις εξαγωγές όπλων. Με τονΝτανιέλ Φιότ, συντάκτη Ασφάλειας και Άμυνας στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της ΕΕ οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τους περιορισμούς που θέτει ο κανονισμός για τη Διεθνή Διακίνηση Όπλων και πώς να καλλιεργηθεί μια αμοιβαία, ανοιχτή ατμόσφαιρα και ισορροπημένη βιομηχανική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται πως μετά από τέσσερα χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζεπ Μπορέλ ανακοίνωσαν στις 3 Δεκεμβρίου 2021 την έναρξη διαλόγου ΗΠΑ-ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα στις αρχές του 2022, που καλύπτει πιθανούς τομείς συνεργασίας, όπως οι απειλές στον κυβερνοχώρο, η σχέση κλίματος-ασφάλειας, οι τεχνολογίες που προκαλούν αναστάτωση και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος