ΕΚ: Προς έγκριση οδεύει η νέα πρόταση για νόμιμη μετανάστευση εργατικού δυναμικού υπηκόων τρίτων χωρών

Η θέσπιση νέων κανόνων για τη νόμιμη μετανάστευση εργατικού δυναμικού που θα ανταποκρίνεται στις δημογραφικές προκλήσεις της Ευρώπης και θα συνδυάζει αποτελεσματικά τις δεξιότητες των μεταναστών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αποτελεί μια αναγκαιότητα, τονίζει σε έκθεση της η  Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, όπως επισημαίνεται, να προσφέρει στους υπηκόους τρίτων χωρών νέους δρόμους για νόμιμη μετανάστευση, να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και να τερματίσει την εκμετάλλευση. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά μακροπρόθεσμα θετικά οφέλη για τις οικονομίες της ΕΕ, και ζητούμενο αποτελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 νομοθετικές προτάσεις για τη διευκόλυνση και την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης.

Μια κοινοπραξία της ΕΕ

Θεωρείτε σκόπιμη η δημιουργία μιας δεξαμενής ταλέντων στην ΕΕ και μιας πλατφόρμας που ταιριάζει με τα προφίλ των υποψηφίων με τις ανάγκες των εργοδοτών που εδρεύουν στην ΕΕ, ένα προαιρετικό εργαλείο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη εάν υπάρχουν ελλείψεις στο εργατικό τους δυναμικό. Πληροφορίες σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ για εργασία θα μπορούσαν να δίδονται μέσω των πρεσβειών των κρατών μελών ή των γραφείων αντιπροσωπειών της ΕΕ στο εξωτερικό, ενώ θα πρέπει άμεσα να θεσπιστεί ένα φιλόδοξο σύστημα εισδοχής για εργαζόμενους τρίτων χωρών με χαμηλή και μεσαία ειδίκευση.

Παράλληλα θα πρέπει οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρηματίες να έχουν τη δυνατότητα να μεταναστεύσουν νόμιμα στην ΕΕ μέσω ενός Σύστηματος εισδοχής σε επίπεδο Ένωσης που θα καθορίζει όρους εισόδου και διαμονής για όσους επιθυμούν να ιδρύσουν επιχειρήσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις, καθώς και για εργαζομένους με υψηλή κινητικότητα, όπως καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού. Απαραίτητο για αυτό η πενταετή θεώρηση πολλαπλών εισόδων σε αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες για είσοδο στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες ετησίως.

Αναθεώρηση της υφιστάμενης νόμιμης μεταναστευτικής νομοθεσίας

Επιπλέον θα πρέπει να τροποποιηθούν ισχύοντες κανόνες για να διευκολυνθεί η κινητικότητα εντός της ΕΕ και να επιτραπεί στους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες σε ένα κράτος μέλος, να διαμένουν μόνιμα, με όρους παρόμοιους με τους πολίτες της ΕΕ, σε ένα άλλο που θα ξεκινά  από την ημέρα έκδοσης της άδειας τους, ενώ θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ετών από πέντε σε τρία που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας μακροχρόνιας διαμονής της ΕΕ.

Προτείνεται επίσης η αλλαγή των ισχυόντων κανόνων ώστε να δοθεί στους εποχικά εργαζόμενους διάστημα τριών μηνών για να αναζητήσουν νέα εργασία αφού εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, χωρίς να τους ανακληθεί η άδειά τους. Οι κανόνες για τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών θα πρέπει να καλύπτουν τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι νόμιμοι κάτοικοι και να αντιμετωπίζουν την εργασιακή εκμετάλλευση.

Η έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας θα συζητηθεί στη σύνοδο τις ολομέλειας στις 22-25 Νοεμβρίου, όπου και θα ζητηθεί η έγκριση της.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος