ΕΚ: Πόλεμος στην Ουκρανία: Προστασία των γυναικών προσφύγων από τη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Επιτακτική κρίνεται πλέον η ανάγκη η ΕΕ να προστατεύσει τις γυναίκες που φεύγουν από την Ουκρανία από τη βία και την εμπορία ανθρώπων, τόνισε σε ψήφισμα του πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζοντας σθεναρά τη χρήση της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο ως πολεμικό όπλο. Εκφράζει παράλληλα τη βαθιά του ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό αναφορών εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής βίας, εκμετάλλευσης, βιασμού και κακοποίησης που αντιμετωπίζουν γυναίκες και παιδιά που φεύγουν από την Ουκρανία.

Ειδικότερα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ειδικές ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ οι μηχανισμοί καταγγελιών θα πρέπει να διατίθενται αμέσως σε αυτές σε γλώσσες και μορφές προσβάσιμες σε όλους. Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντοπίσουν και να διώξουν γρήγορα τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων που επωφελούνται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών προσφύγων προτρέποντας τις χώρες της ΕΕ να παρέχουν ασφαλείς και συντονισμένες μεταφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Ζητούμενο αποτελεί επίσης η ΕΕ και όλες οι χώρες υποδοχής και διέλευσης να διασφαλίσουν την πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα ιδιαίτερα την επείγουσα αντισύλληψη και την άμβλωση, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βιασμού, καθώς και τη μαιευτική περίθαλψη. Για όσες γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία, το Κοινοβούλιο προτρέπει την ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα και τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους και να στείλει στην χώρα κιτ αξιοπρέπειας, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών και κιτ σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας, σε πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας και κομβόι στο Ουκρανία και στις χώρες υποδοχής.

Για να διευκολυνθεί η ένταξη των γυναικών προσφύγων στις χώρες υποδοχής, οι ευρωβουλευτές θέλουν να τους παραχωρήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό και ζητούν ειδικά προγράμματα και μαθήματα γλώσσας καθώς και πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος