ΕΚ: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναγκαία η προστασία των γυναικών προσφύγων από τη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύσει τις γυναίκες που φεύγουν από την Ουκρανία από τη βία και την εμπορία ανθρώπων οι οποίες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, τόνισαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Δικαιωμάτων των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν σθεναρά τη χρήση της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω φύλου ως πολεμικού όπλου. Εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό αναφορών εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής βίας, εκμετάλλευσης, βιασμού και κακοποίησης που αντιμετωπίζουν γυναίκες και παιδιά που φεύγουν από την Ουκρανία.

Υπογραμμίζουν ειδικότερα ότι οι ειδικές ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να αντιμετωπίζονται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και ότι οι μηχανισμοί καταγγελιών θα πρέπει να διατίθενται αμέσως σε αυτές σε γλώσσες και μορφές προσβάσιμες σε όλους. Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντοπίσουν και να διώξουν γρήγορα τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων που επωφελούνται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών προσφύγων. Η Επιτροπή προτρέπει επίσης τις χώρες της ΕΕ να παρέχουν ασφαλείς και συντονισμένες μεταφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Εγγύηση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας

Επιπλέον καλούν την ΕΕ και όλες τις χώρες υποδοχής και διέλευσης να διασφαλίσουν την πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα, ιδιαίτερα την επείγουσα αντισύλληψη και την άμβλωση, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βιασμού, καθώς και τη μαιευτική περίθαλψη. Για όσες γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών προτρέπει την ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα και τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους και να στείλει κιτ υγείας αξιοπρέπειας, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών και κιτ σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας, σε ανθρωπιστική βοήθεια δέματα και κομβόι προς την Ουκρανία και τις χώρες υποδοχής.

Για να διευκολυνθεί η ένταξη των γυναικών προσφύγων στις χώρες υποδοχής, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι θα πρέπει να τους δοθεί πρόσβαση στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό και ως εκ τούτου ζητούν επίσης τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων και γλωσσικών μαθημάτων καθώς και πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών.

Το σημαντικό αυτί ζήτημα θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Μαΐου την ερχόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες και παιδιά έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Άλλα 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος