ΕΚ: Περισσότερη δράση της ΕΕ για την προστασία των κοινών αξιών στην Ουγγαρία και την Πολωνία

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης των αξιών της ΕΕ στην Ουγγαρία και την Πολωνία ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 426 ψήφους υπέρ, 133 και 37 αποχές, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το γεγονός ότι η γαλλική Προεδρία επανέλαβε τη διεξαγωγή ακροάσεων βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης, αλλά προτρέπουν το Συμβούλιο να επιδείξει «ειλικρινή δέσμευση» και να σημειώσει «ουσιαστική πρόοδο» για την προστασία των ευρωπαϊκών αξίες. Επιμένουν ότι η αποτυχία της Ουγγαρίας και της Πολωνίας να εφαρμόσουν τις πολυάριθμες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι απαράδεκτη. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται το δίκαιο της ΕΕ, σημειώνουν.

Οι ακροάσεις πρέπει να παράγουν αποτελέσματα

Το κείμενο ζητά οι ακροάσεις να διεξαχθούν με πιο συνεπή, διαφανή και σταθερή προσέγγιση. Οι ακροάσεις θα πρέπει να οργανώνονται με τακτικό, δομημένο και ανοιχτό τρόπο και πρέπει να συνεπάγονται συγκεκριμένη παρακολούθηση, ταχεία υιοθέτηση συστάσεων, με σαφείς προθεσμίες, προς τα εν λόγω κράτη μέλη. Τονίζει ότι «δεν απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο για τον εντοπισμό σαφούς κινδύνου σοβαρής παραβίασης των αξιών της Ένωσης».

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν για άλλη μια φορά από το Συμβούλιο να τηρεί το Κοινοβούλιο έγκαιρα και πλήρως ενήμερο σε κάθε στάδιο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Υπάρχει άμεση ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό της ΕΕ για τις αξίες της ΕΕ , επαναλαμβάνουν, καταδικάζοντας την άρνηση των άλλων θεσμικών οργάνων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο για να επινοήσουν ένα τέτοιο εργαλείο.

Στις εν εξελίξει διαδικασίες του άρθρου 7 , η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου οργάνωσε μια ακρόαση με την πολωνική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, ενώ μια άλλη με τις ουγγρικές αρχές θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Τον Δεκέμβριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία για την Πολωνία. Το Κοινοβούλιο υποστήριξε αυτή την κίνηση σε ψήφισμα τον Μάρτιο του 2018 και ξεκίνησε τη διαδικασία για την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο του 2018. Παρά την επιδείνωση της κατάστασης και στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια, τα κράτη μέλη απέφυγαν να ψηφίσουν για να καθορίσουν εάν υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των κοινών αξιών της ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος