ΕΚ: Πάγωμα μέρους του προϋπολογισμού της Frontex μέχρι να διορθωθούν οι ελλείψεις

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Την υπογραφή των δαπανών του Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ Frontex με ταυτόχρονο πάγωμα μέρους του προϋπολογισμού του 2022 μέχρις ότου συμπληρωθούν οι ελλείψεις που έχουν καταγραφεί στην Υπηρεσία, ζήτησε σήμερα με ψήφισμα της, η Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής συνέστησαν τη χορήγηση της λεγόμενης απαλλαγής στην Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της για το 2019,  ο οποίος όμως δεν έχει εγκριθεί από την Ολομέλεια.

Αν και αναγνωρίζουν ότι η Frontex έχει λάβει μέτρα για την αποκατάσταση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στην πρώτη έκθεση απαλλαγής του ΕΚ την άνοιξη φέτος, και σε σχέση με τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Frontex , οι ευρωβουλευτές εξακολουθούν να επισημαίνουν εκκρεμή ζητήματα.

Υπάρχουν άλυτα ζητήματα όσον αφορά τις προσλήψεις και τη χρηματοοικονομική διαχείριση, καθώς και τις επιχειρήσεις της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος, όπου οι ευρωβουλευτές ζητούν περαιτέρω βελτιώσεις.

Το ΕΚ ζητά ενίσχυση της Frontex

Για το λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές στην έκθεση, που τελικά εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή, ζητούν να παγώσει μέρος του προϋπολογισμού του Frontex 2022, ώστε να είναι διαθέσιμος μόνο όταν ο οργανισμός θα πληροί ορισμένους συγκεκριμένους όρους. Αυτοί περιλαμβάνουν την πρόσληψη 20 επιπλέον παρατηρητών θεμελιωδών δικαιωμάτων και τριών αναπληρωτών εκτελεστικών διευθυντών που διαθέτουν επαρκή προσόντα για να καλύψουν αυτές τις θέσεις, τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αναφορά σοβαρών περιστατικών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ένα λειτουργικό σύστημα παρακολούθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η απαλλαγή εκκρεμεί

Επιπλέον με 28 ψήφους, 1 κατά και 1 αποχή, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού συνέστησαν να μην χορηγηθεί απαλλαγή για το έτος 2019 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στις παρατηρήσεις τους, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους που το Συμβούλιο «συνεχίζει να σιωπά» και δεν συνεργάζεται με το Κοινοβούλιο παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως ζητήθηκε.

Αύριο Τρίτη η Επιτροπή Προϋπολογισμών θα ψηφίσει για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022. Μία από τις συμβιβαστικές τροπολογίες ορίζει το ποσό του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για την Frontex να διατεθεί σε αποθεματικό ύψους 90 εκ., το οποίο αποτελεί περίπου το 12% του προτεινόμενου σχεδίου προϋπολογισμού της Frontex για το 2022 που φθάνει τα 757.793.708 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός αυτός αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια κατά τη σύνοδο του Κοινοβουλίου 18-21 Οκτωβρίου, πριν από τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ του επόμενου έτους έως τις 15 Νοεμβρίου. Η απόφαση σχετικά με το εάν θα χορηγηθεί απαλλαγή στην Frontex μπορεί επίσης να τεθεί σε ψηφοφορία κατά την ίδια σύνοδο ολομέλειας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021, το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε την απόφαση χορήγησης απαλλαγής για την Frontex, ζητώντας πρόσθετες διευκρινίσεις και διορθωτικά μέτρα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ασκεί τις δραστηριότητές του και διαχειρίζεται τα οικονομικά του, τις διαδικασίες πρόσληψης και προμηθειών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ