ΕΚ: Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν πολύ υψηλές και οι αγορές πολύ ασταθείς τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον

Η κατάσταση στην αγορά ενέργειας και οι τρόποι αντιμετώπισης των υψηλών τιμών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα συζητήθηκαν στην επιτροπή ITRE με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν πολύ υψηλές και οι αγορές παραμένουν πολύ ασταθείς, υπογράμμισε μιλώντας στην επιτροπή Βιομηχανίας, έρευνας και Ενέργειας η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον. Τόνισε ότι μετά την ιστορική κορύφωση των τιμών τον Δεκέμβριο του 2021, έκτοτε οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου μειώθηκαν, λόγω της αύξησης των παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και των ήπιων καιρικών συνθηκών και της μείωσης της ζήτησης στον βιομηχανικό τομέα.

“Οι περασμένοι μήνες μας έδωσαν μια ένδειξη της ανθεκτικότητας και της ικανότητάς μας να αντιδρούμε στις μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η αντίδραση της αγοράς τον Ιανουάριο με τις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου έδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται σε μια διαφοροποιημένη και πλήρως λειτουργική υποδομή φυσικού αερίου (…) Υπάρχει ακόμα πλεονάζουσα χωρητικότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη ακόμη και πρόσθετων προμηθειών φυσικού αερίου στους τερματικούς σταθμούς μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι τα διαθέσιμα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ και τα καλά δίκτυα των ενεργειακών τερματικών σταθμών θα μας προστατεύσουν από μεγάλα προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να προετοιμαστούμε προσεκτικά, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για οποιοδήποτε σενάριο», πρόσθεσε.

Η  επίτροπος ενέργειας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης και της επέκτασης των μέτρων στήριξης βραχυπρόθεσμα, με βάση την εργαλειοθήκη που πρότεινε τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζήτησε επίσης, μεταξύ άλλων, να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέτρα που διασφαλίζουν επαρκή αποθήκευση φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα, να καταστεί δυνατή η κοινή αγορά φυσικού αερίου και περαιτέρω διαφοροποίηση του εφοδιασμού.

Μιλώντας ο κ. Φρανσουά Μπαντιε εκ μέρους του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, καθώς και επιλεγμένα στοιχεία σχεδιασμού της αγοράς. Οι τιμές χονδρικής ενέργειας, όπως προέβλεψε, είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερες από το μέσο όρο για μήνες, αν όχι για χρόνια,, μια εκτίμηση που βασίζεται σε μια προκαταρκτική αξιολόγηση των υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη τον Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ζήτησαν περαιτέρω δράση βραχυπρόθεσμα. Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν εντονότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη του υδρογόνου ως ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ, για τη διασφάλιση υψηλότερων επιπέδων αποθήκευσης αερίου πριν από το χειμώνα, για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στις αγορές ενέργειας και για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άλλοι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο του 2021, επηρεαζόμενες από τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά φυσικού αερίου που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος