ΕΚ: Οι προτεραιότητες στον Πολιτισμό και την εκπαίδευση της γαλλικής προεδρίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε τρεις κατευθύνσεις θα κινηθούν οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρείας για τον πολιτισμό και την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά τους επόμενους έξι μήνες στην ΕΕ.  Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού Roselyne Bachelot-Narquin που παρουσίασε τις προτεραιότητες στα μέλη της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, αυτές επικεντρώνονται στην ενίσχυση των διαπολιτισμικών ανταλλαγών, μέσω της κινητικότητας εντός της ΕΕ για καλλιτέχνες και πολιτιστικούς εργαζόμενους, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της πολυγλωσσίας με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η εδραίωση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κυριαρχίας της ΕΕ μέσω της νέας στρατηγικής της ΕΕ που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών στην υποστήριξη της ΕΕ και τη διευκόλυνση των πολιτιστικών εξαγωγών της ΕΕ με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την υποστήριξη ανεξάρτητων και ερευνητών δημοσιογράφων και δεσμεύτηκε για την διασφάλιση πρόσβασης για όλους στην πολιτιστική ζωή της ΕΕ, για να ενισχύσει το αίσθημα του ανήκειν.

Διασφάλιση πρόσβασης για όλους στην πολιτιστική ζωή της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές, από την πλευρά τους, ρώτησαν πώς θα διαφυλαχθεί η πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία της ΕΕ στην ψηφιακή εποχή, ενώ ζήτησαν μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την αναπαραγωγή φυλετικών στερεοτύπων στην τέχνη. Πολλοί ζήτησαν από την Προεδρία να πείσει τις χώρες της ΕΕ να αφιερώσουν 2% στα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης για τον πολιτισμό, κάτι που μόνο λίγες από αυτές έχουν κάνει μέχρι στιγμής. Ορισμένοι ζήτησαν ισχυρότερη πολιτική βούληση για την προώθηση της μη ικανοποιητικής εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στα κράτη μέλη.

Ρώτησαν τον υπουργό επίσης σχετικά με τα μέτρα της ΕΕ στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, σχέδια για την επιστροφή λεηλατημένων έργων τέχνης σε πρώην αποικίες, καθώς και ζήτησαν συγκεκριμένες προθεσμίες και πηγές χρηματοδότησης για το ταμείο στήριξης της δημοσιογραφίας της ΕΕ. Ακούστε τις απαντήσεις του υπουργού και περαιτέρω ανησυχίες που επισημάνθηκαν από τους ευρωβουλευτές εδώ .

Συνέργειες στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες και την ακρόαση των νέων

Ο Γάλλος υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας Φρεντερίκ Βιντάλ υπογράμμισε αναφερόμενος στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην εκπαίδευση μεταξύ άλλων ότι επιδιώκεται η δημιουργία συνεργειών μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας και των υπηρεσιών, με στόχο τη δημιουργία ανάπτυξης και τη διασφάλιση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. προώθηση της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» με συγκεκριμένες προτάσεις για κοινή πρόσληψη προσωπικού και κοινές δομές για την έρευνα. Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια για τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής για την ευρωπαϊκή ιστορία και την ευρωπαϊκή ακαδημία για διανοούμενους διαφόρων ειδικοτήτων που θα εργαστούν για τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας στην εκπαίδευση.

Μέλη της επιτροπής του ΕΚ για τον Πολιτισμό και την Παιδεία κάλεσαν τον υπουργό να δώσει επίσης προτεραιότητα στη διασφάλιση της αυτόματης αναγνώρισης σε όλη την ΕΕ των διπλωμάτων και των τίτλων σπουδών κάτω του πανεπιστημιακού επιπέδου. Ζήτησαν από τον υπουργό να διασφαλίσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση Erasmus+ για τους περισσότερους μειονεκτούντες φοιτητές και να δώσει επειγόντως προτεραιότητα στις ψηφιακές δεξιότητες και την ψηφιακή εκπαίδευση.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος