ΕΚ: Νέα κριτήρια για την χορήγηση μπλε κάρτας σε εργαζόμενους τρίτων χωρών με υψηλή εξειδίκευση

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η μεταρρύθμιση της μπλε κάρτας της ΕΕ για τη διευκόλυνση της απασχόλησης υπηκόων εκτός ΕΕ με υψηλή εξειδίκευση και τη μείωση των ελλείψεων εργασίας σε βασικούς τομείς

Η οδηγία για τη μπλε κάρτα, που ισχύει από τα τέλη του 2009, καθορίζει τους όρους εισόδου και διαμονής που πρέπει να πληρούν οι υπήκοοι τρίτων χωρών και τα μέλη της οικογένειάς τους για να απασχοληθούν με υψηλά προσόντα στα κράτη μέλη. Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει προσελκύσει αρκετούς από αυτούς τους τόσο απαραίτητους εργαζόμενους, με μόνο 36 806 μπλε κάρτες που εκδόθηκαν στην ΕΕ το 2019  και την Γερμανία να έχει εκδώσει τις περισσότερες από αυτές.

Λιγότερο αυστηρά κριτήρια

Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες, οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιάσουν μια σύμβαση εργασίας ή μια δεσμευτική προσφορά εργασίας τουλάχιστον έξι μηνών, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία για υψηλότερα προσόντα ή επαγγελματικές δεξιότητες. Επί του παρόντος, απαιτείται 12μηνη σύμβαση ή προσφορά. Το ύψος του μισθού για τους αιτούντες έχει μειωθεί στο 100 % τουλάχιστον και όχι περισσότερο από το 160 % του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στο κράτος μέλος απασχόλησης από το σημερινό ελάχιστο 150 % χωρίς ανώτατο όριο.

Οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας -όπως οι πρόσφυγες- θα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ σε κράτη μέλη άλλα από εκείνα στα οποία έλαβαν άσυλο ή άλλο καθεστώς προστασίας. Θα είναι δυνατή η βεβαίωση ορισμένων τύπων επαγγελματικών προσόντων, όπως στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, μέσω απόδειξης σχετικής εργασιακής εμπειρίας.

Περισσότερα δικαιώματα

Οι κάτοχοι μπλε κάρτας ΕΕ θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος μετά από ένα αρχικό διάστημα 12 μηνών στη χώρα που τους χορήγησε για πρώτη φορά τη μπλε κάρτα. Θα επωφεληθούν επίσης από την ταχεία επανένωση με τα μέλη της οικογένειας μέσω ταχύτερων διαδικασιών επανένωσης και πρόσβασης στην αγορά εργασίας για τα συνοδευτικά μέλη της οικογένειας.

Η άτυπη συμφωνία με το Συμβούλιο υποστηρίχθηκε από το Κοινοβούλιο με 556 ψήφους υπέρ, 105 και 31 αποχές και θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα για να τεθεί σε ισχύ. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη συνέχεια περίοδο δύο ετών για να ευθυγραμμίσουν την εθνική τους νομοθεσία με την οδηγία.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ