ΕΚ: Να προσαχθεί στο διεθνές δικαστήριο το καθεστώς Λουκασένκο

Να προσαχθεί το καθεστώς Λουκασένκο στο διεθνές δικαστήριο ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη αλληλεγγύη του προς τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Λετονία, καθώς και άλλες χώρες της ΕΕ που στοχοποιήθηκαν πρόσφατα από τις προσπάθειες του καθεστώτος της Λευκορωσίας να κατευθύνει σημαντικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν συλληφθεί για παράνομη διέλευση και ορισμένοι να έχουν βρει τον θάνατο.

Το Κοινοβούλιο θεωρεί ότι οι συνεχιζόμενες κρατικές και παράνομες μετακινήσεις μεταναστών στην ΕΕ από τη Λευκορωσία, σε συνδυασμό με την εκστρατεία παραπληροφόρησης, είναι μια μορφή υβριδικού πολέμου με στόχο τον εκφοβισμό και την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επ αυτού καλούνται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν επειγόντως την πολυδιάστατη κρίση στα σύνορα, προκειμένου να βοηθήσουν τους μετανάστες που έχουν κολλήσει εκεί και να τους παρασχεθεί η απαραίτητη υποστήριξη.

Η υπόθεση της Λευκορωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο

Σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κρίνεται μάλιστα επιτακτική πλέον η ανάγκη παραπομπής της Λευκορωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε μαζική κλίμακα εναντίον των πολιτών της χώρας από το καθεστώς. Αυτό θα πρέπει να γίνει στη βάσει των παραβιάσεων της Σύμβασης του Σικάγου, της Σύμβασης του Μόντρεαλ και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν από την Λευκορωσία.

Μελανό σημείο αποτελεί επίσης η καταστολή, τα βασανιστήρια και η κακή μεταχείριση του ειρηνικού λαού, η οποία δεν έχει τελειώσει από τότε που ξέσπασαν λαϊκές διαμαρτυρίες για τις δόλιες προεδρικές εκλογές τον περασμένο Αύγουστο.

Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις

Παράλληλα κρίνεται πως οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ είχαν μόνο μερικό αποτέλεσμα στο καθεστώς Λουκασένκο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν περαιτέρω τις στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις, εστιάζοντας σε βασικούς τομείς της Λευκορωσίας και να προχωρήσουν επειγόντως με ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά των Λευκορώσων ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται στην ατελείωτη καταστολή.

Δεδομένη θεωρείται πάντως η περαιτέρω κατηγορηματική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας για την διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, υπό διεθνή παρατήρηση.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος