ΕΚ: Μύδροι από το Κοινοβούλιο προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ παρά τις ενέργειες της Κομισιόν για πάταξη της φοροδιαφυγής

Την ομόφωνη αγανάκτηση και απογοήτευση τους, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις,  τον Pandora Papers εξέφρασαν επικρίνοντας τις ενέργειες των κυβερνήσεων ως κατάφωρα ανεπαρκείς για πάνω από μία δεκαετία τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο των αρμοδίων επιτρόπων για λήψη νέων μέτρων που αφορούν την φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες επιτρέπουν την μαζική φοροαποφυγή λόγω της ανικανότητάς τους να μεταρρυθμίσουν δεόντως την παρωχημένη φορολογική νομοθεσία.

Μηδενική πρόοδος

Επισήμαναν επίσης την περιορισμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη βελτίωση της νομοθεσίας της ΕΕ, και υπογράμμισαν την ειρωνεία που χαρακτηρίζει την απόφαση των υπουργών Οικονομικών που επέλεξαν να αφαιρέσουν χώρες από την ήδη μη φιλόδοξη «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων της ΕΕ την ίδια εβδομάδα που ήρθαν στο φως τα Pandora papers.  Κατά την άποψή της Ολομέλειας, αυτό απέδειξε πόσο ακατάλληλη είναι αυτή η λίστα και πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη να επικαιροποιηθεί η διαδικασία για την κατάρτισή της.

Απαίτηση αποτελεί επίσης να συναφθεί επειγόντως μια διεθνής συμφωνία για τη φορολογία των επιχειρήσεων και να ενσωματωθεί γρήγορα στο δίκαιο της ΕΕ, μια σχετική πρόταση που αναμένεται να φέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του έτους στο Κοινοβούλιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε πάντως από πολλά μέλη του Κοινοβουλίου στη σύγκρουση συμφερόντων που αντιμετωπίζουν οι προβεβλημένοι πολιτικοί που αναφέρονται στα Pandora papers, όπως υπουργοί της ΕΕ ή αρχηγοί κρατών, οι οποίοι συμμετέχουν επίσης στα φόρουμ που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Οι δεσμεύσεις της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης η Κομισιόν, όπως εξήγησε, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Τζεντιλιόνι ετοιμάζει νέες φορολογικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στην αυτόματη ανταλλαγή των πληροφοριών για την πάταξη των εγκληματικών ενεργειών. Μάλιστα μία πρώτη νομοθετική πρόταση θα κατατεθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από την ευρωπαϊκή επιτροπή πριν το τέλος του έτους, ενώ θα έρθει και μια δεύτερη πρόταση, ώστε να διαπιστώνεται πόσο πραγματικό φόρο πληρώνουν οι εταιρείες.

Ο κ. Τζεντιλιόνι σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα σε πολλά κράτη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάποια μέτρα των τελευταίων ετών δεν έχουν εφαρμοστεί επαρκώς. Παράλληλα θα πρέπει σε αυτό να λαμβάνεται υπόψη ότι οι φοροδιαφεύγοντες αναπτύσσουν νέες πρακτικές  και έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε νομοθέτη.

Κατέληξε λέγοντας ότι η G20 θα πρέπει να επεξεργαστούν πρόταση για ελάχιστη φορολογία, ενώ θα πρέπει η ευρωπαϊκή ένωση να προχωρήσει στην αναθεώρηση των κριτηρίων. Ζήτησε τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει σοβαρότερο ρόλο στην αρχιτεκτονική για τα φορολογικά ζητήματα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος